Pyszne, drobiowe kotlety mielone, które swoją delikatność i puszystość zawdzięczają kwaśnej śmietanie. Ich smak dodatkowo podkręca żółty ser. :)
Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym - składniki:
- 2-3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
- 1 duża cebula
- 200 g śmietany 18%
- 200 g sera żółtego
- 5 łyżek kaszy manny
- przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
- bułka tarta
- dodatkowo: masło klarowane i olej do smażenia
Kotlety mielone ze śmietaną i serem żółtym - przepis:
- Na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij drobno posiekaną cebulę.
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- Do mięsa dodaj śmietanę, ostudzoną cebulę, ser żółty starty na dużyach oczkach tarki, kaszę mannę, sól, pieprz i ulubioną przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj i na około 30 minut odstaw masę na bok.
- Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.