Rogaliki 3-składnikowe są wyjątkowo pyszne, kruche, proste i błyskawiczne przygotowaniu. Do ich nadziania użyłam marmoladę, ale równie dobrze możecie nadziać je dżemem, powidłami śliwkowymi lub kremem czekoladowym.
Rogaliki twarogowe - składniki:
- 400 g mąki
- 300 g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
- 300 g miękkiego masła
- marmolada
- cukier puder
Rogaliki twarogowe - przepis:
- Z mąki, twarogu i masła zagnieć gladkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Na stolnicy podsypanej mąką każdą część ciasta dość cienko rozwałkuj na kształt koła. Każdą część pokrój na 8-10 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę marmolady i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika.
- Rogaliki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blaszkę z rogalikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
- Po ostudzeniu oprósz rogaliki cukrem pudrem.