Aromatyczne i soczyste filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką z dodatkiem pieczarek i sera żółtego to doskonały pomysł na prosty i pyszny obiad.
Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 4 łyżki majonezu
- 3 marchewki
- 150 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
- Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż do całkowitego odparowania płynu. Pozostaw do ostudzenia.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę przełóż filety. Kawałki mięsa posmaruj majonezem. Kolejno na każdy kawałek mięsa wyłóż pieczarki z cebulą, startą na dużych oczkach tarki marchewkę i starty na dużych oczkach tarki żółty ser.
- Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.