Ciasto Minotaur to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam. Składa się ono z wilgotnego biszkoptu kakaowego, mlecznej masy oraz puszystego kremu czekoladowego. To wyśmienite ciasto jest proste i dość szybkie w przygotowaniu. Idealne na święta, imprezy i nie tylko. Polecam! :)
Ciasto Minotaur - składniki na biszkopt:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 2 łyżki cukru pudru
Ciasto Minotaur - składniki na masę mleczną:
- 200 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 2 szklanki mleka w proszku
Ciasto Minotaur - składniki na masę czekoladową:
- 200 g mlecznej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 500 g mascapone
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- około 50 g płatków migdałowych
Ciasto Minotaur - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Przesiej mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Łyżką, stopniowo, w niewielkich porcjach dodawaj suche składniki. Delikatnie mieszaj w taki sposób, by piana zbyt mocno nie opadła.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do ostudzenia. Ostudzony biszkopt nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem.
- Przygotuj krem mleczny. Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier i cukier waniliowy. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika do momentu zagotowania. W międzyczasie kilka razy przemieszaj zawartość garnka. Pozostaw do ostudzenia.
- Masło utrzyj na jasną i puszystą masę. Do masła naprzemiennie dodawaj mleko z cukrami i mleko w proszku. Cały czas miksuj, do czasu uzyskania jednolitej masy.
- Masę mleczną wyłóż na ostudzony i nasączony biszkopt. Wyrównaj. Ciasto włóż do lodówki na czas przygotowania kremu czekoladowego.
- Przygotuj krem czekoladowy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia - czekolada nie może być ciepła, ale musi pozostać płynna. Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Do czekolady, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj ubitą śmietanę z mascarpone. Całość delikatnie mieszaj łyżką. Krem czekoladowy wyłóż na masę mleczną. Wyrównaj.
- Całość posyp podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
- Ciasto wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.