Nie wiesz co zrobić z zalegającymi w lodówce białkami? Upiecz kokosanki! Chrupiące z zewnątrz, miękkie, lekko ciągnące się w środku... Są przepyszne! :)
Kokosanki - składniki:
- 4 białka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 szklanki wiórków kokosowych
- szczypta soli
Kokosanki - przepis:
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier. Cały czas miksuj masę na dość niskich obrotach miksera. Dodaj kilka kropli aromatu waniliowego. Delikatnie wymieszaj łyżką.
- Kolejno dodaj wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nabieraj masę i formuj na papierze kokosanki.
- Blachę do pieczenia z kokosankami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
- Kokosanki studź na kratce.