Sernik na zimno z wafelkami Princessa Zebra z dodatkiem warstwy czekoladowej to pyszny pomysł na deser, któremu nie oprze się żaden łasuch. :)
Sernik na zimno z wafelkami - składniki na sernik:
- 100 g okrągłych biszkoptów
- 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 2 wafelki Princessa Zebra
- 125 ml śmietany kremówki 30%
Sernik na zimno z wafelkami - składniki na masę czekoladową:
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 75 g gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 wafelek Princessa Zebra
Pozostałe składniki:
- 30 g gorzkiej czekolady
Sernik na zimno z wafelkami - przepis:
- Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wyłóż biszkoptami.
- Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Twaróg zmiksuj z cukrem. Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy serowej, dokładnie zmiksuj.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszaj w masę serową.
- Wafelki pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
- Masę serową wylej na biszkopty. Tortownicę z masą włóż do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.
- Przygotuj masę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do lekkiego ostudzenia. Czekolada nie może być zbyt ciepła, ale powinna mieć płynną konsystencję.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki śmietany, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do ubitej śmietany, dokładnie zmiksuj.
- Do ostudzonej czekolady, stopniowo łyżka po łyżce, dodawaj ubitą śmietanę. Masę mieszaj łyżką.
- Princessę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do ubitej śmietany z czekoladą. Delikatnie wymieszaj.
- Masę czekoladową wyłóż na sernik. Wierzch ciasta oprósz startą gorzką czekoladą. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.