Kluski ziemniaczane to proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, które najlepiej smakuje z przyrumienioną bułką tartą i cukrem trzcinowym. :)
Kluski ziemniaczane z jabłkiem - składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 3/4 szklanki mąki
- 1 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 duże, dość kwaśne jabłka
- sól
Kluski ziemniaczane z jabłkiem - przepis:
- Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, pozostaw do ostudzenia.
- Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na stolnicę wsyp obie mąki, wbij jajko, dodaj ziemniaki i jabłka. Zagnieć ciasto.
- Odrywaj kawałki ciasta i formuj je w kulki.
- W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucaj kluski i gotuj przez 10 minut, licząc od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
- Kluski podawaj z dużą ilością przyrumienionej na maśle bułki tartej i cukrem trzcinowym.