Wyjątkowa zapiekanka śniadaniowa z chleba tostowego z dodatkiem szynki, jajek i pomidorów. Całość zalana jest sosem śmietanowym z mozzarellą, a na wierzchu ułożone są wspaniale chrupiące, aromatyczne grzanki.
Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami - składniki:
- około 3/4 opakowania chleba tostowego
- 200 g szynki
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 pomidory
- przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- dodatkowo: olej + 30 g masła
Składniki na zalewę:
- 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
- 2 jajka
- 125 g tartej mozzarelli
- przyprawy: sól i pieprz
Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami - przepis:
- Z dziesięciu kromek chleba tostowego odkrój skórkę. Chleb pokrój w kostkę. Dopraw bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi. Dodaj olej, wymieszaj. Kostki chleba przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 5-7 minut - do lekkiego zarumienienia.
- Kilka kromek chleba tostowego rozłóż na dnie formy do pieczenia o wymiarach około 20x25 cm. Posmaruj cienką warstwą musztardy. Ułóż plasterki szynki, ponownie posmaruj musztardą.
- Jajka obierz, pokrój na połówki i ułóż na szynce żółtkiem do dołu.
- Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i poukładaj między jajkami.
- Śmietanę zmiksuj z jajkami. Dodaj mozzarellę, sól i pieprz, wymieszaj. Mieszanką zalej składniki zapiekanki.
- Na wierzchu ułóż przygotowane wcześniej grzanki. Na grzankach rozłóż cienko pokrojone kawałki masła.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Źródło przepisu: smakinatalerzu.pl