Pyszny i pożywny gulasz ze schabu z dodatkiem marchewki i soczewicy czerwonej oraz aromatycznych przypraw: imbiru i kurkumy.
Schab w sosie z soczewicą i marchewką - składniki:
- 1 kilogram schabu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma,
- olej do smażenia
Schab w sosie z soczewicą i marchewką - przepis:
- Schab oczyść, osusz, pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Kawałki mięsa obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z każdej strony. Mięso przełóż do garnka.
- Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
- Na patelni ponownie rozgrzej olej, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną marchewkę i nieugotowaną soczewicę. Smaż przez 5 minut. Dopraw szczyptą imbiru i kurkumy. Warzywa przełóż do garnka z mięsem.
- Do garnka wlej bulion. Całość przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 1,5 godziny.
- Gulasz dopraw solą, pieprzem, imbirem i kurkumą. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.