Makaron z kurczakiem, boczkiem, szpinakiem i pomidorami w kremowym sosie na bazie serka topionego to świetny pomysł na pożywną kolację lub obiad.
Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem - składniki:
- 350 g makaronu
- 3 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 250 g szpinaku
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
- 250 g wędzonego boczku
- 200 g serka topionego ziołowego
- 250 ml gorącej wody
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
- olej do smażenia
Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem - przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 2 minuty. Dodaj liście szpinaku, smaż do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodaj pokrojone pomidory. Smaż przez 5 minut. Zdejmij z patelni.
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i tyminakiem. Boczek pokrój w kostkę.
- Boczek wraz z pokrojoną piersią kurczaka wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż do zarumienienia. Dodaj wcześniej przesmażony szpinak z pomidorami.
- W gorącej wodzie rozpuść serek topiony. Mieszankę wlej na patelnię, dopraw solą i pieprzem, i gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
- Na talerz wyłóż makaron, a następnie sos.