Pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego z dodatkiem sera śmietankowego, parówek i sera żółtego to świetny pomysł na przekąskę do lunchboxa czy na imprezę.
Ślimaczki francuskie z parówką - składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego XXL
- 150 g serka śmietankowego ziołowego (użyłam Almette)
- 5 parówek
- 150 g sera żółtego
- ketchup pikantny
- świeżo mielony pieprz
Ślimaczki francuskie z parówką - przepis:
- Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj serkiem śmietankowym.
- Na serku równomiernie rozłóż drobno pokrojone parówki, kolejno ser żółty starty na dużych oczkach tarki. Całość dopraw świeżo mielonym pieprzem i polej niezbyt dużą ilością ketchupu.
- Ciasto francuskie zwiń wzdłuż dłuzszego boku na kształt rolady i pokrój ją na ślimaczki.
- Ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut - do zarumienienia.