sobota, kwietnia 24, 2021

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Wyjątkowe puszyste, maślane drożdżówki do odrywania z dodatkiem Nutelli i kruszonki, które przypadną do gustu nie tylko najmłodszym. Te bułeczki są wyśmienite!
Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą




Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - składniki na rozczyn:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka letniego mleka


Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 550)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 120 g roztopionego i ostudzonego masła
  • do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka


Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki


Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn.Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu ponownie krótko zagnieć ciasto i podziel je na 11-12 części. Każdą część uformuj na kształt placuszka, na środku połóż łyżeczkę Nutelli i uformuj okrągłą bułeczkę.
  • Bułeczki przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie około 1 cm. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 35 minut. 
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na 20 minut do lodówki.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

czwartek, kwietnia 22, 2021

Ślimaczki francuskie z parówką

Ślimaczki francuskie z parówką

Pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego z dodatkiem sera śmietankowego, parówek i sera żółtego to świetny pomysł na przekąskę do lunchboxa czy na imprezę.
Ślimaczki francuskie z parówką




Ślimaczki francuskie z parówką - składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego XXL
  • 150 g serka śmietankowego ziołowego (użyłam Almette)
  • 5 parówek
  • 150 g sera żółtego
  • ketchup pikantny
  • świeżo mielony pieprz


Ślimaczki francuskie z parówką - przepis:

  • Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj serkiem śmietankowym.
  • Na serku równomiernie rozłóż drobno pokrojone parówki, kolejno ser żółty starty na dużych oczkach tarki. Całość dopraw świeżo mielonym pieprzem i polej niezbyt dużą ilością ketchupu.
  • Ciasto francuskie zwiń wzdłuż dłuzszego boku na kształt rolady i pokrój ją na ślimaczki.
  • Ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut - do zarumienienia.
Smacznego!
Ślimaczki francuskie z parówką

Ślimaczki francuskie z parówką

Ślimaczki francuskie z parówką

środa, kwietnia 21, 2021

Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem

Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem

Makaron z kurczakiem, boczkiem, szpinakiem i pomidorami w kremowym sosie na bazie serka topionego to świetny pomysł na pożywną kolację lub obiad.
Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem



Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g szpinaku
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 200 g serka topionego ziołowego
  • 250 ml gorącej wody
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
  • olej do smażenia



Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem - przygotowanie:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 2 minuty. Dodaj liście szpinaku, smaż do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodaj pokrojone pomidory. Smaż przez 5 minut. Zdejmij z patelni.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i tyminakiem. Boczek pokrój w kostkę. 
  • Boczek wraz z pokrojoną piersią kurczaka wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż do zarumienienia. Dodaj wcześniej przesmażony szpinak z pomidorami.
  • W gorącej wodzie rozpuść serek topiony. Mieszankę wlej na patelnię, dopraw solą i pieprzem, i gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
  • Na talerz wyłóż makaron, a następnie sos. 
Smacznego!
Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem

poniedziałek, kwietnia 19, 2021

Gulasz ze schabu w sosie z soczewicą i marchewką

Gulasz ze schabu w sosie z soczewicą i marchewką

Pyszny i pożywny gulasz ze schabu z dodatkiem marchewki i soczewicy czerwonej oraz aromatycznych przypraw: imbiru i kurkumy.  
Gulasz ze schabu w sosie z soczewicą i marchewką







Schab w sosie z soczewicą i marchewką - składniki:

  • 1 kilogram schabu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma,
  • olej do smażenia



Schab w sosie z soczewicą i marchewką - przepis:

  • Schab oczyść, osusz, pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Kawałki mięsa obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z każdej strony. Mięso przełóż do garnka.
  • Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. 
  • Na patelni ponownie rozgrzej olej, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną marchewkę i nieugotowaną soczewicę.  Smaż przez 5 minut. Dopraw szczyptą imbiru i kurkumy. Warzywa przełóż do garnka z mięsem.
  • Do garnka wlej bulion. Całość przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 1,5 godziny.
  • Gulasz dopraw solą, pieprzem, imbirem i kurkumą. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Samcznego!
Gulasz ze schabu w sosie z soczewicą i marchewką

niedziela, kwietnia 18, 2021

Deser z musem owocowym

Deser z musem owocowym

Prosty, lekki, warstwowy deser w szklankach, składający sie z pokruszonych herbatników, warstwy śmietankowej z dodatkiem jogurtu greckiego i musu z owoców leśnych.
Deser z musem owocowym




Deser z musem owocowym - składniki na warstwę śmietankową:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 350 g jogurtu greckiego 
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego


Deser z musem owocowym - składniki na mus:

  • 450 g mrożonych owoców leśnych
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych


Pozostałe składniki:

  • 220 g herbatników


Deser z musem owocowym - przepis:

  • Herbatniki zmiksuj blenderem. 
  • Do miski dodaj jogurt grecki. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Ubitą śmietanę dodaj do jogurtu, wymieszaj łyżką.
  • Owoce leśne zmiksuj na mus. Owoce przełóż do rondelka, wlej wodę i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do zagotowania. Dodaj galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do ostudzenia.
  • Na dno szklanek wsyp warstwę herbatników, kolejno wyłóż bitą śmietanę z jogurtem i na końcu mus.
  • Desery wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Smacznego!
Deser z musem owocowym

Deser z musem owocowym

Deser z musem owocowym

Deser z musem owocowym

sobota, kwietnia 17, 2021

Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Wyjątkowa zapiekanka śniadaniowa z chleba tostowego z dodatkiem szynki, jajek i pomidorów. Całość zalana jest sosem śmietanowym z mozzarellą, a na wierzchu ułożone są wspaniale chrupiące, aromatyczne grzanki.
Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami




Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami - składniki:

  • około 3/4 opakowania chleba tostowego
  • 200 g szynki
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 pomidory
  • przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej + 30 g masła

Składniki na zalewę:

  • 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 2 jajka
  • 125 g tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól i pieprz



Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami - przepis:

  • Z dziesięciu kromek chleba tostowego odkrój skórkę. Chleb pokrój w kostkę. Dopraw bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi. Dodaj olej, wymieszaj. Kostki chleba przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 5-7 minut - do lekkiego zarumienienia.
  • Kilka kromek chleba tostowego rozłóż na dnie formy do pieczenia o wymiarach około 20x25 cm. Posmaruj cienką warstwą musztardy. Ułóż plasterki szynki, ponownie posmaruj musztardą. 
  • Jajka obierz, pokrój na połówki i ułóż na szynce żółtkiem do dołu.
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i poukładaj między jajkami.
  • Śmietanę zmiksuj z jajkami. Dodaj mozzarellę, sól i pieprz, wymieszaj. Mieszanką zalej składniki zapiekanki.
  • Na wierzchu ułóż przygotowane wcześniej grzanki. Na grzankach rozłóż cienko pokrojone kawałki masła.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!

Źródło przepisu: smakinatalerzu.pl
Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

piątek, kwietnia 16, 2021

Roladki schabowe z marchewką i papryką

Roladki schabowe z marchewką i papryką

Pyszne roladki schabowe z farszem marchewkowo-paprykowym z dodatkiem sera żółtego, curry i bazylią.
Roladki schabowe z marchewką i papryką



Roladki schabowe z marchewką i papryką - składniki:

  • 0,5 kg schabu
  • 3 marchewki 
  • 1 mała papryka
  • 100 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, bazylia
  • do panierowania: 1-2 jajka + bułka tarta + mąka
  • olej do smażenia



Roladki schabowe z marchewką i papryką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć obrane i starte na dużych oczkach tarki marchewki, smaż przez 3 minuty. Dodaj drobno pokrojoną paprykę, smaż przez 5 minut. Dodaj ser zółty starty na średnich oczkach tarki. Całość dopraw solą, pieprzem, curry i bazylią. Smaż do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera.
  • Schab oczyść, osusz, pokrój na plastry, cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa wyłóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki schabowe z marchewką i papryką

Roladki schabowe z marchewką i papryką

Roladki schabowe z marchewką i papryką

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger