Pyszna i sycąca sałatka ryżowa z szynką, marchewką i papryką konserwową, która doskonale sprawdzi się w roli przekąski, kolacji lub podczas imprezy.
Sałatka ryżowa z szynką, marchewką i papryką - składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 4 marchewki
- 200 g szynki
- 1 słoik papryki konserwowej (masa po odsączeniu: około 300 g)
- 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: 220 g)
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Sałatka ryżowa z szynką, marchewką i papryką - przepis:
- Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Marchewkę ugotuj do miękkości. Pozostaw do ostudzenia.
- Szynkę, marchewkę i paprykę pokrój w kostkę.
- Do miski dodaj ryż, szynkę, marchewkę, paprykę, odsączoną kukurydzę, majonez, sól i pieprz. Wymieszaj.