niedziela, maja 02, 2021

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami

Pyszna i pożywna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z dodatkiem jajek i śmietany oraz świeżych pomidorów i mozzarelli. Pycha!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami



Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami - składniki:

  • 800 g mięsa mielonego
  • 500 g makaronu
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 300 g śmietany 18%
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 pomidory
  • 125 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, rozmaryn, cząber
  • dodatkowo: olej do smażenia


Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty. Dodaj mięso mielone. Smaż przez 10-15 minut. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, majerankiem, rozmarynem i cząbrem.
  • Śmietanę rozmieszaj z jajkami, dodaj na patelnię do mięsa. Smaż przez 3 minuty. Dodaj przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Wymieszaj. Raz jeszcze dopraw sos. Całość duś przez 5 minut.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Wyłóż połowę mięsa, następnie makaron i pozostałe mięso. Na wierzchu ułóż obrane ze skórki i pokrojone w plasterki pomidory oraz pokrojoną w plesterki mozzarellę.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami


sobota, maja 01, 2021

Sałatka ryżowa z szynką, marchewką i papryką

Sałatka ryżowa z szynką, marchewką i papryką

Pyszna i sycąca sałatka ryżowa z szynką, marchewką i papryką konserwową, która doskonale sprawdzi się w roli przekąski, kolacji lub podczas imprezy.
Sałatka ryżowa z szynką, marchewką i papryką



Sałatka ryżowa z szynką, marchewką i papryką - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 4 marchewki
  • 200 g szynki
  • 1 słoik papryki konserwowej (masa po odsączeniu: około 300 g)
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: 220 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz


Sałatka ryżowa z szynką, marchewką i papryką - przepis:

  • Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Marchewkę ugotuj do miękkości. Pozostaw do ostudzenia.
  • Szynkę, marchewkę i paprykę pokrój w kostkę.
  • Do miski dodaj ryż, szynkę, marchewkę, paprykę, odsączoną kukurydzę, majonez, sól i pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka ryżowa z szynką, marchewką i papryką

Sałatka ryżowa z szynką, marchewką i papryką

Sałatka ryżowa z szynką, marchewką i papryką

czwartek, kwietnia 29, 2021

Makaron z mięsem mielonym, kukurydzą i mozzarellą

Makaron z mięsem mielonym, kukurydzą i mozzarellą

Makaron z ekspresowym w przygotowaniu sosem pomidorowym z mięsem mielonym, kukurydzą i mozzarellą to pyszny pomysł na pożywny obiad lub kolację.
Makaron z mięsem mielonym, kukurydzą i mozzarellą


Makaron z mięsem mielonym, kukurydzą i mozzarellą - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 1 opakowanie mini mozzarelli
  • przyprawy: oregano, bazylia, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz


Makaron z mięsem mielonym, kukurydzą i mozzarellą - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 10 minut.
  • Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i przyprawy: oregano, bazylię, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Smaż przez kolejne 10 minut.
  • Dodaj odsączoną kukurydzę oraz mini mozzarellę. Smaż jeszcze kilka minut, do czasu rozpuszczenia się sera.
  • Makaron wraz z sosem wyłóż na talerze.
Smacznego!
Makaron z mięsem mielonym, kukurydzą i mozzarellą

Makaron z mięsem mielonym, kukurydzą i mozzarellą

Makaron z mięsem mielonym, kukurydzą i mozzarellą

wtorek, kwietnia 27, 2021

Muffinki z bananem i czekoladą

Muffinki z bananem i czekoladą

Niesamowicie wilgotne i wspaniale pachnące muffinki z dodatkiem banana i gorzkiej oraz mlecznej czekolady. Muffinki są proste i szybkie w przygtowaniu, a do tego przepyszne. Polecam!
Muffinki z bananem i czekoladą



Muffinki z bananem i czekoladą - składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • 70 g oleju
  • 1 jajko
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady



Muffinki z bananem i czekoladą - przepis:

  • Banana obierz, rozgnieć widelcem i skrop sokiem z cytryny.
  • W misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól.
  • W drugiej misce wymieszaj widelcem lub rózgą mokre składniki: mleko, jogurt naturalny, olej i jajko.
  • Do suchych składników dodaj drobno posiekaną czekoladę, wymieszaj. Dodaj banana, delikatnie wymieszaj.
  • Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości).
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut. 
Smacznego!
Muffinki z bananem i czekoladą

Muffinki z bananem i czekoladą

Muffinki z bananem i czekoladą

poniedziałek, kwietnia 26, 2021

Sałatka z kaszą kuskus i kurczakiem

Sałatka z kaszą kuskus i kurczakiem

Szybka i pyszna sałatka z kaszą kuskus, kurczakiem w curry i papryką to super pomysł na imprezy lub jako przekąska w ciągu dnia.
Sałatka z kurczakiem i kaszą kuskus

Sałatka z kurczakiem i kaszą kuskus - składniki:

  • 120 g suchej kaszy kuskus
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 duża czerwona papryka 
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 125 g kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, curry



Sałatka z kaszą kuskus i kurczakiem - przepis:

  • Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostaw do ostudzenia.
  • Filety z kurczaka oczyść, osusz, pokrój w kostkę, dopraw przyprawą curry i przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Pozostaw do ostudzenia.
  • Paprykę pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj.
  • Do miski dodaj kaszę, kurczaka, paprykę, odsączoną kukurydzę, szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka z kurczakiem i kaszą kuskus

Sałatka z kurczakiem i kaszą kuskus

niedziela, kwietnia 25, 2021

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami

Wyśmienite, kremowe ciasto warstwowe składające się z dwóch blatów biszkoptowych, dwóch warstw z budyniem: jasnej i z kakao oraz kremu śmietankowego z serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami. Polecam!

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami




Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

  • 800 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g miękkiegomasła
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Składniki na masę z serkiem homogenizowanym:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 400 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 puszka brzoskwiń


Pozostałe składniki:

  • kilkanaście sztuk herbatników kakaowych
  • 50 g gorzkiej czekolady


Przygotowanie:

  • Upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 600 ml mleka. W pozostałych 200 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe wraz z cukrem. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się bardzo gęsty. Masę pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj aromat pomarańczowy. Masę podziel na dwie części. Do jednej części dodaj kakao, zmiksuj.
  • Przygotuj masę z serkiem homogenizowanym. W pierwszej kolejności rozpuść galaretki w 1 szklance wrzątku. Pozostaw do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Dodaj serki homogenizowane, krótko zmiksuj. Do lekko stężałej galaretki dodaj 2 łyżki masy, energicznie wymieszaj. Galaretkę dodaj do masy serowo-śmietankowej i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
  • Złóż ciasto. Jeden blat biszkoptu przełóż do formy. Wyłóż krem budyniowy z kakao. Przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż krem budyniowy jasny, rozprowadź i poukładaj herbatniki. Kolejno ułóż pokrojone brzoskwinie i wyłóż krem z serkiem homogenizowanym. Wierzch ciasta oprósz startą czekoladą. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami


Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

sobota, kwietnia 24, 2021

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Wyjątkowe puszyste, maślane drożdżówki do odrywania z dodatkiem Nutelli i kruszonki, które przypadną do gustu nie tylko najmłodszym. Te bułeczki są wyśmienite!
Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą




Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - składniki na rozczyn:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka letniego mleka


Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 550)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 120 g roztopionego i ostudzonego masła
  • do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka


Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki


Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn.Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu ponownie krótko zagnieć ciasto i podziel je na 11-12 części. Każdą część uformuj na kształt placuszka, na środku połóż łyżeczkę Nutelli i uformuj okrągłą bułeczkę.
  • Bułeczki przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie około 1 cm. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 35 minut. 
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na 20 minut do lodówki.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger