Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką z dodatkiem puszystego, twarogowego serka ziołowego to pomysł na szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny obiad. Polecam! :)
Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 średnie marchewki
- biała część pora
- 150 g serka ziołowego typu Almette
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, ostra papryka, słodka papryka
Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Filety z piersi kurczaka przełóż do miski, wlej oliwę z oliwek, dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Filety z piersi kurczaka włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pora pokrój w półplasterki. Warzywa dopraw szczyptą soli i pieprzu, dodaj serek ziołowy, wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż filety, na filety wyłóż warzywa z serkiem.
- Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę.