sobota, maja 22, 2021

Karkówka w pikantnym sosie

Karkówka w pikantnym sosie

Polecam pyszną, duszoną karkówkę, która przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom pikantnych aromatów. Musztarda i ketchup nadaje mięsu ciekawego smaku, a czosneki sos słodko-pikantny dodaje ostrości. To idealny pomysł na pyszny obiad!
Karkówka w pikantnym sosie


Karkówka w pikantnym sosie - składniki:

  • 1 kilogram karkówki
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki sosu słodko-pikantnego (użyłam z Tao Tao)
  • 1,5 szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • dodatkowo: mąka do obtaczania + olej do smażenia



Karkówka w pikantnym sosie - przepis:

  • Karkówkę pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem. Mięso obtocz w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej i z obu stron obsmaż mięso.
  • Na patelni po smażeniu mięsa wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 3 minuty. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia.
  • Do garnka przełóż mięso, dodaj cebulę z czosnkiem, musztardę, ketchup, sos słodko-pikantny i wodę. Garnek przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę 10 minut - do miękkości mięsa. Sos dopraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
Smacznego!
Karkówka w pikantnym sosie

Karkówka w pikantnym sosie

Karkówka w pikantnym sosie

poniedziałek, maja 17, 2021

Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką

Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką

Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką z dodatkiem puszystego, twarogowego serka ziołowego to pomysł na szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny obiad. Polecam! :)
Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką



Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 średnie marchewki
  • biała część pora
  • 150 g serka ziołowego typu Almette
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, ostra papryka, słodka papryka



Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Filety z piersi kurczaka przełóż do miski, wlej oliwę z oliwek, dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Filety z piersi kurczaka włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pora pokrój w półplasterki. Warzywa dopraw szczyptą soli i pieprzu, dodaj serek ziołowy, wymieszaj. 
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż filety, na filety wyłóż warzywa z serkiem.
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę.
Smacznego!
Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką

Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką

niedziela, maja 16, 2021

Bułki preclowe

Bułki preclowe

Niesamowicie chrupiąca, lekko słona skórka i miękkie, puszyste wnętrza - to idealny opis pysznych bułek preclowych.
Bułki preclowe




Bułki preclowe - składniki:

  • 400 g mąki luksusowej
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 130 ml letniego mleka
  • 1 lyżeczka soli
  • 130 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g roztopionego i ostudzonego masła
  • do posypania: 1 łyżka soli gruboziarnistej


Dodatkowo:

  • 3 litry wody
  • 3,5 łyżeczki sody oczyszczonej 



Bułki preclowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wodę i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. W trakcie zagniata wlej ostudzone i rozpuszczone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i podziel na 8 równych części. Każdą część uformuj na kształt okrągłej bułeczki.
  • Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej niewielką ilością oleju. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie w dużym, szerokim garnku zagotuj wodę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj sodę oczyszczoną. Garnek zdejmij z ognia. Wrzuć 4 bułki, odczekaj 30 minut i przy pomocy łyżki cedzakowej przełóż na blachę. Tak samo postępuj z pozostałymi 4 bułkami. 
  • Bułki posyp solą gruboziarnistą.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Bułki preclowe

Bułki preclowe


sobota, maja 15, 2021

Pomidory w sosie miodowo-musztardowym

Pomidory w sosie miodowo-musztardowym

Pyszna surówka z pomidorów z dodatkiem sosu miodowo-musztardowego to idealny dodatek do grilla czy obiadu. :)
Pomidory w sosie miodowo-musztardowym



Pomidory w sosie miodowo-musztardowym - składniki:

  • 5 pomidorów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1,5 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/3 szklanki oleju
  • przyprawy: sól i pieprz


Pomidory w sosie miodowo-musztardowym - przepis:

  • Pomidory pokrój w półplasterki.
  • Posiekaj szczypiorek.
  • Wymieszaj ze sobą miód, musztardę olej, sól i pieprz.
  • Wszystkie składniki połącz ze sobą.
Smacznego!
Pomidory w sosie miodowo-musztardowym

Pomidory w sosie miodowo-musztardowym

Pomidory w sosie miodowo-musztardowym

czwartek, maja 13, 2021

Kluski jabłkowo-bananowe

Kluski jabłkowo-bananowe

Pyszne, delikatne i ekspresowe w przygotowaniu kluseczki kładzione z dodatkiem jabłka i banana.
Kluski jabłkowo-bananowe




Kluski jabłkowo-bananowe - składniki:

  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli


Kluski jabłkowo-bananowe - przepis:

  • Jabłka obierz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki.
  • Banany dokładnie rozgnieć widelcem.
  • Do miski wbij jajka, dodaj cukier, zmiksuj na jasną i puszystą masę. 
  • Dodaj owoce, krótko zmiksuj. Na koniec dodaj mąkę, ponownie krótko zmiksuj. 
  • W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.
  • Na gotującą się wodę, przy pomocy zanurzonej we wrzątku łyżeczki, wrzucaj kluseczki.
  • Kluski gotuj przez 4 minuty, licząc od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • Kluski podałam z podsmażoną bułką tartą i cukrem trzcinowym.
Smacznego!
Kluski jabłkowo-bananowe


Źródło przepisu: e-przepisykulinarne.pl

wtorek, maja 11, 2021

Ciasto cytrynowe z brzoskwiniami

Ciasto cytrynowe z brzoskwiniami

Pyszne, orzeźwiające, warstwowe ciasto na biszkopcie składające się z cytrynowego kremu budyniowego i lekkiej cytrynowej pianki z dodatkiem słodkich brzoskwiń. 

Ciasto cytrynowe z brzoskwiniami


Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru

Składniki na krem cytrynowy:

  • 3 cytryny
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 200 g miękkiego masła

Składniki na piankę cytrynową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń


Pozostałe składniki:

  • około 150 g herbatników


Ciasto cytrynowe z brzoskwiniami - przepis:

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i cukier waniliowy do momentu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm (można również użyć formę o wymiarach 25 x 30 cm, wówczas ciasto będzie nieco niższe), wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. Nasącz biszkopt wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
  • Przygotuj krem cytrynowy. Wyciśnij sok z cytryn. Do soku wlej wodę. Odlej pół szklanki wody z sokiem. Pozostały płyn zagotuj z cukrem. W odlanej wodzie z sokiem rozmieszaj proszki budyniowe. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się soku z wodą i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Masę pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Przygotuj piankę cytrynową. Galaretkę rozpuść w 0,5 szklance wrzątku i pozostaw do ostudzenia. Brzoskwinie odsącz z soku i pokrój w kostkę. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj ostudzoną galaretkę, krótko zmiksuj. Do masy dodaj pokrojone brzoskwinie. Wymieszaj.
  • Złóż ciasto. Na biszkopt wyłóż krem cytrynowy. Kolejno ułóż herbatniki i piankę cytrynową. Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto cytrynowe z brzoskwiniami

Ciasto cytrynowe z brzoskwiniami

Ciasto cytrynowe z brzoskwiniami

Ciasto cytrynowe z brzoskwiniami

Ciasto cytrynowe z brzoskwiniami

niedziela, maja 09, 2021

Siekane kotlety drobiowe z papryką

Siekane kotlety drobiowe z papryką

Pyszne kotlety siekane z kurczaka z dodatkiem papryki i sera żółtego to niezawodny przepis na pyszny obiad.
Siekane kotlety drobiowe z papryką

Siekane kotlety drobiowe z papryką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 mała cebula
  • 1 papryka
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka


Siekane kotlety drobiowe - przepis:

  • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Do miski przełóż kurczaka, cebulę, paprykę, ser żółty, jajko, mąkę pszenną, majonez i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Siekane kotlety drobiowe z papryką

Siekane kotlety drobiowe z papryką

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger