Polecam pyszną, duszoną karkówkę, która przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom pikantnych aromatów. Musztarda i ketchup nadaje mięsu ciekawego smaku, a czosneki sos słodko-pikantny dodaje ostrości. To idealny pomysł na pyszny obiad!
Karkówka w pikantnym sosie - składniki:
- 1 kilogram karkówki
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek musztardy sarepskiej
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 3 łyżki sosu słodko-pikantnego (użyłam z Tao Tao)
- 1,5 szklanki wody
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
- dodatkowo: mąka do obtaczania + olej do smażenia
Karkówka w pikantnym sosie - przepis:
- Karkówkę pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem. Mięso obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i z obu stron obsmaż mięso.
- Na patelni po smażeniu mięsa wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 3 minuty. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia.
- Do garnka przełóż mięso, dodaj cebulę z czosnkiem, musztardę, ketchup, sos słodko-pikantny i wodę. Garnek przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę 10 minut - do miękkości mięsa. Sos dopraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.