Ciasto ucierane na kefirze możesz przygotować zarówno ze świeżymi brzoskwiniami, jak i z brzoskwiniami z puszki, a także z innymi owocami, np. z truskawkami, śliwkami czy rabarbarem. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a przede wszystkim wyjątkowo proste w przygotowaniu. W zasadzie wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miski, krótko zmiksować i gotowe.
Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami - składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 400 g kefiru
- 0,5 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 300 g brzoskwiń - świeżych lub z puszki
- dodatkowo: bułka tarta i cukier puder
Ciasto ucierane na kefirze - przepis:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
- Dodaj kefir i olej, krótko zmiksuj.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, ponownie krótko zmiksuj.
- Świeże brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę. Brzoskwinie z puszki odsącz i pokrój w kostkę.
- Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przez sitko bułką tartą.
- Na wierzchu poukładaj brzoskwinie.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
- Po upieczeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.