Ekpresowy w przygotowaniu sernik czekoladowy przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom mocno czekoladowych wypieków i ciężkich, gęstych, mazistych serników.
Sernik czekoladowy - składniki:
- 350 g trzykrotnie mielonego twarogu
- 250 g mascarpone
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 2 jajka
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
Składniki na polewę:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
Sernik czekoladowy - przepis:
- Gorzką i mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia.
- Twaróg, mascarpone, cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną zmiksuj ze sobą. Dodaj jajka, ponownie zmiksuj. Dodaj czekolady, ponownie zmiksuj. Dodaj śmietankę, krótko zmiksuj.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze na 30 minut. W tym czasie piekarnik ma być zamknięty.
- Po upływie powyższego czasu lekko otwórz piekarnik i pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz z masłem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Ostudzone ciasto polej polewą.