Przepis na piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką to kolejny pyszny pomysł na przyrządzenie kurczaka. Dzięki pierzynce z serka śmietankowego, majonezu, szpinaku i boczku mięso jest miękkie i soczyste.
Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
- 60 g surowego boczku wędzonego
- 80 g serka śmietankowego typu Almette
- 2,5 łyżki majonezu
- 75 g świeżych liści szpinaku
- 100 g żółtego sera
- przyprawy: sól i pieprz
Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką - przepis:
- Piersi z kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwie części. Dopraw solą i pieprzem.
- Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na suchej patelni.
- W misce wymieszaj ze sobą serek i majonez. Dodaj zarumieniony boczek, szpinak i połowę sera żółtego startego na średnich oczkach tarki. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Kawałki kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłóż masę serowo-majonezową, wierzch posyp pozostałym startym serem żółtym.
- Piersi z kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.