wtorek, czerwca 01, 2021

Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

Przepis na piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką to kolejny pyszny pomysł na przyrządzenie kurczaka. Dzięki pierzynce z serka śmietankowego, majonezu, szpinaku i boczku mięso jest miękkie i soczyste.
Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką



Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 60 g surowego boczku wędzonego
  • 80 g serka śmietankowego typu Almette
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 75 g świeżych liści szpinaku
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól i pieprz


Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką - przepis:

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwie części. Dopraw solą i pieprzem.
  • Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na suchej patelni.
  • W misce wymieszaj ze sobą serek i majonez. Dodaj zarumieniony boczek, szpinak i połowę sera żółtego startego na średnich oczkach tarki. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  • Kawałki kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłóż masę serowo-majonezową, wierzch posyp pozostałym startym serem żółtym.
  • Piersi z kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

poniedziałek, maja 31, 2021

Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem

Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem

Wyśmienite roladki drobiowe z dodatkiem kaszy jaglanej, szpinaku i sera żółtego. 
Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem


Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 100 g sera żółtego
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • do panierowania: mąka + 1-2 jajka + bułka tarta
  • dodatkowo: olej do smażenia


Roladki drobiowe faszerowane z kaszą jaglaną i szpinakiem - przepis:

  • Rozmróź szpinak.
  • Ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody z 1,5 łyżki oleju i szczyptą soli. Kaszę jaglaną wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 16-17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
  • Do miski wsyp kaszę, dodaj rozmrożony szpinak, starty na średnich oczkach tarki ser żółty i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj.
  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na dwie części. Każdy kawałek mięsa cienko rozbij przez folię spożywczą. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na każdy kawałek mięsa wyłóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!

Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem

Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem

Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem

niedziela, maja 30, 2021

Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

Pyszne, delikatne, wspaniale pachnące, idealne na śniadanie, przekąskę lub podwieczorek, placuszki z kaszy jaglanej z dodatkiem jabłka.
Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem


Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem - składniki:

  • 125 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 małe jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem - przepis: 

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj mleko. Na gotujące się mleko wrzuć kaszę jaglaną, dodaj cukier waniliowy, i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do całkowitego odparowania płynu. Kaszę pozostaw do ostudzenia, a następnie zmiksuj przy pomocy blendera.
  • Do kaszy dodaj jajka i mąkę, zmiksuj. Dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka, wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
    Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

    Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

sobota, maja 29, 2021

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Ekpresowy w przygotowaniu sernik czekoladowy przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom mocno czekoladowych wypieków i ciężkich, gęstych, mazistych serników. 
Sernik czekoladowy



Sernik czekoladowy - składniki:

  • 350 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady


Składniki na polewę:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Sernik czekoladowy - przepis:

  • Gorzką i mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia.
  • Twaróg, mascarpone, cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną zmiksuj ze sobą. Dodaj jajka, ponownie zmiksuj. Dodaj czekolady, ponownie zmiksuj. Dodaj śmietankę, krótko zmiksuj.
  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze na 30 minut. W tym czasie piekarnik ma być zamknięty.
  • Po upływie powyższego czasu lekko otwórz piekarnik i pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz z masłem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto polej polewą. 
Smacznego!
Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy


czwartek, maja 27, 2021

Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem

Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem

Gotowane piersi z kurczaka zapiekane pod pierzynką z serka śmietankowego i mozzarelli z dodatkiem brokuła, to przepyszny pomysł na lekki i sycący obiad. 
Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem




Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 brokuł
  • 270 g serka śmietankowego typu Almette
  • 125 g tartej mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz


Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem - przepis:

  • W garnku zagotuj bulion, dodaj oczyszczone piersi z kurczaka, gotuj przez 30 minut.
  • Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 3 minuty.
  • W miseczce wymieszaj ze sobą serek śmietankowy, 75 g mozzarelli, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz.
  • Ugotowanego kurczaka porwij na mniejsze kawałki. 
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż kawałki kurczaka, kolejno wyłóż serek wymieszany z mozzarellą i przyprawami, na wierzchu ułóż brokuły. Całość posyp pozostałą mozzarellą.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem

Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem




środa, maja 26, 2021

Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami

Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami

Ciasto ucierane na kefirze możesz przygotować zarówno ze świeżymi brzoskwiniami, jak i z brzoskwiniami z puszki, a także z innymi owocami, np. z truskawkami, śliwkami czy rabarbarem. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a przede wszystkim wyjątkowo proste w przygotowaniu. W zasadzie wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miski, krótko zmiksować i gotowe.
Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami



Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami - składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 400 g kefiru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 300 g brzoskwiń - świeżych lub z puszki
  • dodatkowo: bułka tarta i cukier puder

Ciasto ucierane na kefirze - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
  • Dodaj kefir i olej, krótko zmiksuj. 
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, ponownie krótko zmiksuj.
  • Świeże brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę. Brzoskwinie z puszki odsącz i pokrój w kostkę.
  • Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przez sitko bułką tartą. 
  • Na wierzchu poukładaj brzoskwinie.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
  • Po upieczeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami

Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami


wtorek, maja 25, 2021

Makaron z szynką i mozzarellą

Makaron z szynką i mozzarellą

Makaron z szynką, mozzarellą i słodką śmietanką to świetny pomysł na ekspresowy w przygotowaniu obiad lub kolację. Proste, szybkie i pyszne danie. :)
Makaron z szynką i mozzarellą



Makaron z szynką i mozzarellą - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g wędliny
  • 175 g sera mozzarella
  • 200 ml śmietanki 30%
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Makaron z szynką i mozzarellą - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, smaż około 8 minut - do zarumienienia. 
  • Na patelnię wlej śmietankę, dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się sera. Do sosu włóż makaron, dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Makaron z szynką i mozzarellą

Makaron z szynką i mozzarellą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger