wtorek, czerwca 08, 2021

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

Przepyszne, lekkie i puszyste bułeczki drożdżowe na serku homogenizowanym kryjące w swym wnętrzu truskawki, które bez problemu można zastąpić innymi owocami, np. borówkami, jagodami czy malinami.
Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami




Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami - składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 50 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 jajko

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami - składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki


Bułki drożdżowe z truskawkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, serek homogenizowany, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć tworząc sypką kruszonkę, i wstaw do lodówki na czas przygotowania bułeczek.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 10-12 kawałków.
  • Każdy kawałek rozpłaszcz i na jego środku połóż 1-2 truskawki. Sklej brzegi ciasta i uformuj bułeczkę.
  • Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Przed pieczeniem posyp bułki wcześniej przygotowaną kruszonką. Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

poniedziałek, czerwca 07, 2021

Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami

Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami

Szybka, treściwa sałatka z kaszą kuskus, jajkiem, ogórkiem kiszonym, pomidorami i kukurydzą to idealna przekąska na każdą porę dnia.
Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami


Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami - składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 pomidory
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz


Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami - przepis:

  • Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Jajka, ogórki i pomidory pokrój w drobną kostkę. 
  • Kaszę kuskus przełóż do miski, dodaj jajka, ogórki, pomidory, odsączoną kukurydzę, majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami

Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami

Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami

sobota, czerwca 05, 2021

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

Cukinia nadziewana mięsem mielonym i kaszą kuskus z dodatkiem mozzarelli to pyszny pomysł na lekki i szybki obiad lub kolację.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus



Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus - składniki:

  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia


Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus - przepis:

  • Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na dwie części. Delikatnie, przy pomocy łyżki, wydrąż środki. Cukinię oprósz solą. Odłóż na bok 3 garści wydrążonego miąższu. Będzie potrzebny do sosu.
  • Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj mięso. Smaż przez 10 minut. Całość dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi.
  • Wydrążony miąższ z cukinii zmiksuj blenderem. Dodaj na patelnię wraz z ugotowaną kaszą kuskus i posiekaną natką pietruszki. Całość smaż jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw.
  • Połówki cukinii przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Cukinie nadziej przygotowanym farszem. Na wierzchu poukładaj mozzarellę pokrojoną w cienkie paski.
  • Cukinie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

czwartek, czerwca 03, 2021

Kotlety drobiowe z serem i pomidorami

Kotlety drobiowe z serem i pomidorami

Wyśmienite kotlety drobiowe zapiekane z pomidorami z dodatkiem dwóch rodzajów musztardy, majonezu i sera żółtego.
Kotlety drobiowe z serem i pomidorami




Kotlety drobiowe z serem i pomidorami - składniki na kotlety:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia

Pozostałe składniki:

  • 3 pomidory
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 75 g sera żółtego
  • przyprawy: sól i pieprz


Kotlety drobiowe z serem i pomidorami - przepis:

  • Przygotuj koltety. Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa rozbij przez folię spożywczą. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
  • Kotlety panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki. 
  • Obrane pomidory drobno pokrój, dodaj majonez, obie musztardy, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Na każdy kotlet wyłóż porcję farszu. Wierzch posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. 
  • Kotlety przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Kotlety drobiowe z serem i pomidorami

Kotlety drobiowe z serem i pomidorami

wtorek, czerwca 01, 2021

Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

Przepis na piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką to kolejny pyszny pomysł na przyrządzenie kurczaka. Dzięki pierzynce z serka śmietankowego, majonezu, szpinaku i boczku mięso jest miękkie i soczyste.
Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką



Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 60 g surowego boczku wędzonego
  • 80 g serka śmietankowego typu Almette
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 75 g świeżych liści szpinaku
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól i pieprz


Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką - przepis:

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwie części. Dopraw solą i pieprzem.
  • Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na suchej patelni.
  • W misce wymieszaj ze sobą serek i majonez. Dodaj zarumieniony boczek, szpinak i połowę sera żółtego startego na średnich oczkach tarki. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  • Kawałki kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłóż masę serowo-majonezową, wierzch posyp pozostałym startym serem żółtym.
  • Piersi z kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

poniedziałek, maja 31, 2021

Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem

Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem

Wyśmienite roladki drobiowe z dodatkiem kaszy jaglanej, szpinaku i sera żółtego. 
Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem


Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 100 g sera żółtego
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • do panierowania: mąka + 1-2 jajka + bułka tarta
  • dodatkowo: olej do smażenia


Roladki drobiowe faszerowane z kaszą jaglaną i szpinakiem - przepis:

  • Rozmróź szpinak.
  • Ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody z 1,5 łyżki oleju i szczyptą soli. Kaszę jaglaną wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 16-17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
  • Do miski wsyp kaszę, dodaj rozmrożony szpinak, starty na średnich oczkach tarki ser żółty i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj.
  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na dwie części. Każdy kawałek mięsa cienko rozbij przez folię spożywczą. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na każdy kawałek mięsa wyłóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!

Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem

Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem

Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem

niedziela, maja 30, 2021

Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

Pyszne, delikatne, wspaniale pachnące, idealne na śniadanie, przekąskę lub podwieczorek, placuszki z kaszy jaglanej z dodatkiem jabłka.
Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem


Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem - składniki:

  • 125 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 małe jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem - przepis: 

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj mleko. Na gotujące się mleko wrzuć kaszę jaglaną, dodaj cukier waniliowy, i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do całkowitego odparowania płynu. Kaszę pozostaw do ostudzenia, a następnie zmiksuj przy pomocy blendera.
  • Do kaszy dodaj jajka i mąkę, zmiksuj. Dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka, wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
    Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

    Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger