Pyszny, aromatyczny i sycący bigos z młodej kapusty to idealna propozycja na letni, szybki i prosty w przygotowaniu obiad lub kolację.
Bigos z młodej kapusty - składniki:
- 1 główka młodej kapusty (około 800 g)
- 350 g ulubionej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki wody
- 1 pęczek koperku
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, cukru
- dodatkowo: olej do smażenia
Bigos z młodej kapusty - przepis:
- Kapustę posiekaj, przełóż do miski, zalej wrzątkiem w taki sposób, by woda sięgała ponad 1 cm, odstaw na bok na 5 minut, po czym odsącz na sitku.
- Kiełbasę pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, a marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- W garnku rozgrzej olej, wrzuć kiełbasę, smaż do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę, smaż przez 3-4 minuty. Dodaj kapustę, marchewkę i wodę. Dorzuć również przyprawy - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę cukru. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 25 minut.
- Kiedy kapusta będzie miękka dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Na sam koniec wsyp drobno posiekany koperek.