Przepyszne, wspaniale pachnące ciasto z jabłkami, konfiturą wiśniową i wyśmienitą, chrupiącą warstwą wierzchnią, na którą składają się płatki kukurydziane w karmelu. Polecam! :)
Ciasto z jabłkami i wiśniami - składniki na ciasto:
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki migdałów
- 150 g roztopionego i ostudzonego masła
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 0,5 kg jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
Ciasto z jabłkami i wiśniami - składniki na wierzch:
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
- około 150 g konfitury wiśniowej
Ciasto z jabłkami i wiśniami - przepis:
- Migdały zmiel i wymieszaj z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
- Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlej do masy roztopione masło. Kolejno dodaj aromat i w kilku partiach wsyp mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia.
- Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy.
- Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Ułóż na wierzchu ciasta.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
- Przygotuj chrupiący wierzch. Do rondelka przełóż masło, cukier i śmietanę. Zagotuj. Mieszankę zdejmij z ognia, dodaj płatki kukurydziane, wymieszaj.
- Po upływie 45 minut wyjmij ciasto z piekarnika, wierzch posmaruj konfiturą (pomiędzy kawałkami jabłek), po czym wyłóż masę z płatkami kukurydzianymi.
- Ciasto ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 25 minut.
Źródło przepisu: malacukierenka.pl