poniedziałek, czerwca 14, 2021

Pulpety w sosie warzywnym

Pulpety w sosie warzywnym

Smaczne, lekkie i delikatne pulpeciki z dodatkiem marchewki, pietruszki i pora gotowane w sosie śmietanowym. :)
Pulpety w sosie warzywnym


Pulpety w sosie warzywnym - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • około 4 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek,cząber

Pulpety w sosie warzywnym - składniki na sos:

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • 0,5 małej pietruszki
  • 0,5 małej, białej części pora
  • 125 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego



Pulpety w sosie warzywnym - przepis:

  • Przygotuj pulpety. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę, majeranek i cząber. Dokładnie wymieszaj mięsną masę.
  • Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
  • W garnku zagotuj bulion wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewką i pietruszką oraz pokrojonym w drobną kostkę porem. Na gotujący się  bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 20 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj do pulpetów śmietankę i zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Smacznego!
Pulpety w sosie warzywnym

Pulpety w sosie warzywnym

sobota, czerwca 12, 2021

Ciasto z jabłkami i wiśniami

Ciasto z jabłkami i wiśniami

Przepyszne, wspaniale pachnące ciasto z jabłkami, konfiturą wiśniową i wyśmienitą, chrupiącą warstwą wierzchnią,  na którą składają się płatki kukurydziane w karmelu. Polecam! :)
Ciasto z jabłkami i wiśniami



Ciasto z jabłkami i wiśniami - składniki na ciasto:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki migdałów
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 0,5 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Ciasto z jabłkami i wiśniami - składniki na wierzch:

  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • około 150 g konfitury wiśniowej 


Ciasto z jabłkami i wiśniami - przepis:

  • Migdały zmiel i wymieszaj z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
  • Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlej do masy roztopione masło. Kolejno dodaj aromat i w kilku partiach wsyp mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Ułóż na wierzchu ciasta. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
  • Przygotuj chrupiący wierzch. Do rondelka przełóż masło, cukier i śmietanę. Zagotuj. Mieszankę zdejmij z ognia, dodaj płatki kukurydziane, wymieszaj.
  • Po upływie 45 minut wyjmij ciasto z piekarnika, wierzch posmaruj konfiturą (pomiędzy kawałkami jabłek), po czym wyłóż masę z płatkami kukurydzianymi.
  • Ciasto ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 25 minut.
Smacznego!
Ciasto z jabłkami i wiśniami

Ciasto z jabłkami i wiśniami

Ciasto z jabłkami i wiśniami

Ciasto z jabłkami i wiśniami


Źródło przepisu: malacukierenka.pl

piątek, czerwca 11, 2021

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Pyszny, aromatyczny i sycący bigos z młodej kapusty to idealna propozycja na letni, szybki i prosty w przygotowaniu obiad lub kolację.

Bigos z młodej kapusty




Bigos z młodej kapusty - składniki:

  • 1 główka młodej kapusty (około 800 g)
  • 350 g ulubionej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, cukru
  • dodatkowo: olej do smażenia



Bigos z młodej kapusty - przepis:

  • Kapustę posiekaj, przełóż do miski, zalej wrzątkiem w taki sposób, by woda sięgała ponad 1 cm, odstaw na bok na 5 minut, po czym odsącz na sitku.
  • Kiełbasę pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, a marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • W garnku rozgrzej olej, wrzuć kiełbasę, smaż do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę, smaż przez 3-4 minuty. Dodaj kapustę, marchewkę i wodę. Dorzuć również przyprawy - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę cukru. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 25 minut.
  • Kiedy kapusta będzie miękka dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Na sam koniec wsyp drobno posiekany koperek.
Smacznego!
Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

środa, czerwca 09, 2021

Ciasto Brzdąc

Ciasto Brzdąc

Ciasto Brzdąc to wyśmienite ciasto składające się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych konfiturą wiśniową  i lekką masą śmietanowo-kakaową.
Ciasto Brzdąc


Ciasto Brzdąc - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru


Ciasto Brzdąc - składniki na masę śmietanowo-kakaową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki żelatyny

Pozostałe składniki:

  • 1 konfitura wiśniowa (około 250 g)
  • 100 g gorzkiej czekolady

Ciasto Brzdąc - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwie części.
  • Przygotuj masę. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i przesiane kakao. Następnie cienkim strumieniem wlej do masy śmietankowej żelatynę. Krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Składniki do nasączenia biszkoptu wymieszaj ze sobą. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptowy. Nasącz połową ponczu. Posmaruj połową konfitury. Wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem biszkoptowym. Ponownie naponczuj, posmaruj konfiturą i wyłóż pozostałą część kremu. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą.
Smacznego!
Ciasto Brzdąc

Ciasto Brzdąc

Ciasto Brzdąc

wtorek, czerwca 08, 2021

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

Przepyszne, lekkie i puszyste bułeczki drożdżowe na serku homogenizowanym kryjące w swym wnętrzu truskawki, które bez problemu można zastąpić innymi owocami, np. borówkami, jagodami czy malinami.
Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami




Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami - składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 50 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 jajko

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami - składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki


Bułki drożdżowe z truskawkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, serek homogenizowany, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć tworząc sypką kruszonkę, i wstaw do lodówki na czas przygotowania bułeczek.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 10-12 kawałków.
  • Każdy kawałek rozpłaszcz i na jego środku połóż 1-2 truskawki. Sklej brzegi ciasta i uformuj bułeczkę.
  • Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Przed pieczeniem posyp bułki wcześniej przygotowaną kruszonką. Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

poniedziałek, czerwca 07, 2021

Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami

Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami

Szybka, treściwa sałatka z kaszą kuskus, jajkiem, ogórkiem kiszonym, pomidorami i kukurydzą to idealna przekąska na każdą porę dnia.
Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami


Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami - składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 pomidory
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz


Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami - przepis:

  • Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Jajka, ogórki i pomidory pokrój w drobną kostkę. 
  • Kaszę kuskus przełóż do miski, dodaj jajka, ogórki, pomidory, odsączoną kukurydzę, majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami

Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami

Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami

sobota, czerwca 05, 2021

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

Cukinia nadziewana mięsem mielonym i kaszą kuskus z dodatkiem mozzarelli to pyszny pomysł na lekki i szybki obiad lub kolację.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus



Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus - składniki:

  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia


Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus - przepis:

  • Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na dwie części. Delikatnie, przy pomocy łyżki, wydrąż środki. Cukinię oprósz solą. Odłóż na bok 3 garści wydrążonego miąższu. Będzie potrzebny do sosu.
  • Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj mięso. Smaż przez 10 minut. Całość dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi.
  • Wydrążony miąższ z cukinii zmiksuj blenderem. Dodaj na patelnię wraz z ugotowaną kaszą kuskus i posiekaną natką pietruszki. Całość smaż jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw.
  • Połówki cukinii przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Cukinie nadziej przygotowanym farszem. Na wierzchu poukładaj mozzarellę pokrojoną w cienkie paski.
  • Cukinie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger