Smaczne, lekkie i delikatne pulpeciki z dodatkiem marchewki, pietruszki i pora gotowane w sosie śmietanowym. :)
Pulpety w sosie warzywnym - składniki na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- około 4 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek,cząber
Pulpety w sosie warzywnym - składniki na sos:
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- 0,5 małej pietruszki
- 0,5 małej, białej części pora
- 125 ml śmietanki 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
Pulpety w sosie warzywnym - przepis:
- Przygotuj pulpety. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę, majeranek i cząber. Dokładnie wymieszaj mięsną masę.
- Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
- W garnku zagotuj bulion wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewką i pietruszką oraz pokrojonym w drobną kostkę porem. Na gotujący się bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 20 minut.
- Po upływie powyższego czasu dodaj do pulpetów śmietankę i zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.