Zwarty, a jednocześnie niesamowicie puszysty i delikatny sernik kryjący w swym wnętrzu ugotowany budyń waniliowy. Polecam, sernik budyniowy jest naprawdę przepyszny! :)
Sernik budyniowy - składniki na spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 100 g masła
Sernik budyniowy - składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 4 jajka
- 175 ml śmietany kremówki 30%
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sernik budyniowy - dodatkowe składniki na masę serową:
- 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
- 300 ml mleka
Sernik budyniowy - składniki na polewę czekoladową:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki 30%
Sernik budyniowy - przepis:
- Przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
- Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W rondelku zagotuj 200 ml mleka. W 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia.
- Do miski przełóż twaróg, wbij jajka, dodaj śmietankę, cukier puder, proszek budyniowy, mąkę i ugotowany zimny budyń. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Masę serową wyłóż na herbatnikowy spód. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z zimną wodą. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną kremówką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Polewą czekoladową polej wierzch sernika.