niedziela, czerwca 27, 2021

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Wyśmienity przepis na rurki cannelloni nadziewane mięsem mielonym z dodatkiem przecieru pomidorowego zapiekane na sosie pomidorowym z dodatkiem beszamelu. To pożywne danie smakuje doskonale!
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym



Cannelloni z mięsem mielonym - składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 250 g makaronu cannelloni
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia


Składniki na sos pomidorowy: 

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 połówek pomidorów suszonych
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, szczypta cukru


Składniki na beszamel:

  • 400 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - przepis:

  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 2 minuty. Dodaj mięso mielone. Smaż przez 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Przygotuj sos pomidorowy. Na patelni roztop masło, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj pomidory z puszki, przyprawy i smaż przez około 5-7 minut - do momentu zredukowania się sosu. Do sosu dodaj suszone pomidory. Całość zmiksuj blenderem na gładki sos.
  • Przygotuj beszamel. Na patelni, na najmniejszej mocy palnika, roztop masło. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj do momentu powstania gładkiej masy. Cały czas mieszając powoli wlej mleko. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość gotuj wciąż mieszając przez około 6-7 minut - do zgęstnienia sosu.
  • Cannelloni napełnij mięsnym farszem.
  • Na dno dużego naczynia żaroodpornego wylej sos pomidorowy, ułóż nadziane cannelloni, posyp połową sera żółtego startego na dużych oczkach tarki, wyłóż beszamel, posyp pozostałą częścią startego sera. Na wierzchu wyłóż beszamel.
  • Cannelloni wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Smacznego!
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

sobota, czerwca 26, 2021

Sernik budyniowy

Sernik budyniowy

Zwarty, a jednocześnie niesamowicie puszysty i delikatny sernik kryjący w swym wnętrzu ugotowany budyń waniliowy. Polecam, sernik budyniowy jest naprawdę przepyszny! :)
Sernik budyniowy


Sernik budyniowy - składniki na spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 100 g masła

Sernik budyniowy - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 175  ml śmietany kremówki 30%
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sernik budyniowy - dodatkowe składniki na masę serową:

  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 300 ml mleka

Sernik budyniowy - składniki na polewę czekoladową:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki 30%

Sernik budyniowy - przepis:

  • Przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W rondelku zagotuj 200 ml mleka. W 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przełóż twaróg, wbij jajka, dodaj śmietankę, cukier puder, proszek budyniowy, mąkę  i ugotowany zimny budyń. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Masę serową wyłóż na herbatnikowy spód. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z zimną wodą. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną kremówką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Polewą czekoladową polej wierzch sernika.
Smacznego!
Sernik budyniowy

Sernik budyniowy

Sernik budyniowy


piątek, czerwca 25, 2021

Sałatka z kurczakiem i fetą

Sałatka z kurczakiem i fetą

Ekspresowa w przygotowaniu, pyszna sałatka z kurczakiem, fetą oraz sosem śmietanowym z dodatkiem miodu, musztardy i sosu sojowego oraz ziarnami.
Sałatka z kurczakiem i fetą



Sałatka z kurczakiem i fetą - składniki:

  • 3 garście mixu sałat
  • 1 filet z piersi kurczaka (około 300 g)
  • 125 g sera feta 
  • 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • przyprawy: sól, pieprz, curry
  • olej do smażenia

Sałatka z kurczakiem i fetą - składniki na sos:

  • 100 g śmietany 18%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz


Sałatka z kurczakiem i fetą - przepis:

  • Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i curry. Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż kawałki kurczaka.
  • Ser feta pokrój w kostkę. 
  • Składniki na sos połącz ze sobą.
  • Na talerzu rozłóż sałatę, kurczaka i ser feta. Całość polej sosem i posyp siemieniem lnianym oraz słonecznikiem.
Smacznego!
Sałatka z kurczakiem i fetą

Sałatka z kurczakiem i fetą

środa, czerwca 23, 2021

Ciasto wiśniowo-jogurtowe

Ciasto wiśniowo-jogurtowe

Przepyszne, słodko-kwaśne ciasto składające się z trzech warstw: kakaowego biszkoptu, lekkiego kremu jogurtowo-wiśniowego i kremu śmietankowego. Ciasto wiśniowo-jogurtowe jest bardzo smaczne, orzeźwiające i aromatyczne. Polecam!  
Ciasto wiśniowo-jogurtowe


Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Składniki na warstwę wiśniowo-jogurtową:

  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g wydrylowanych wiśni
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 400 ml śmietany kremówki 30%


Składniki na warstwę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Dodatkowo:

  • około 50 g gorzkiej czekolady

Ciasto jogurtowo-wiśniowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki.  
  • Formę o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj masę wiśniową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Wiśnie zmiksuj blenderem. Do miski przełóż jogurt, dodaj cukier puder i cukier waniliowy, krótko zmiksuj. Dodaj wiśnie, ponownie zmiksuj. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera. Następnie cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj. 
  • Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Następnie cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
  • Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptowy. Wyłóż masę jogurtowo-wiśniową. Przykryj drugim blatem biszkoptowym. Wyłóż masę śmietankową. Wierzch ciasta oprósz startą czekoladą. 
Smacznego!
Ciasto wiśniowo-jogurtowe

poniedziałek, czerwca 21, 2021

Kotlety drobiowe w panierce koperkowej

Kotlety drobiowe w panierce koperkowej

Kotlety drobiowe w cieście i panierce koperkowej to pyszny sposób na przyrządzenie filetów z piersi kurczaka. :)
Kotlety drobiowe w panierce koperkowej



Składniki na marynatę:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1/4 szklanki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, słodka papryka, ostra papryka

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej

Składniki na panierkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Kotlety drobiowe w panierce koperkowej - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Olej wymieszaj ze wszystkimi przyprawami, włóż kawałki kurczaka i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i wlej mleko. Krótko zmiksuj.
  • Przygotuj panierkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj posiekany koperek i zioła prowansalskie.
  • Każdy kawałek mięsa najpierw dokładnie obtocz w cieście, a następnie w panierce.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w panierce koperkowej

Kotlety drobiowe w panierce koperkowej

sobota, czerwca 19, 2021

Ciasto czekoladowe z jagodami

Ciasto czekoladowe z jagodami

Przepyszne, mocno czekoladowe ciasto z lekkim musem śmietankowo-jagodowym, którego wierzch dopełniają jagody i galaretka o smaku owoców leśnych. Ciasto czekoladowe z musem jagodowym nie tylko świetnie smakuje, ale również doskonale się prezentuje. :)
Ciasto czekoladowe z jagodami




Składniki na ciasto:

  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki kakao
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wrzątku


Składniki na mus jagodowy:

  • 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 4 łyżki cukru
  • 650 ml śmietany kremówki 30%
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki zimnej wody

Składniki na wierzch:

  • 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 2,5 szklanki wrzątku

Ciasto czekoladowe z jagodami - przepis:

  • Przygotuj ciasto czekoladowe. Jajka połącz z mlekiem i olejem.
  • Do miski przesiej mąkę wraz z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier oraz jajka wymieszane z mlekiem i olejem. Wszystkie składniki połącz ze sobą przy pomocy rózgi kuchennej. Na koniec wlej wrzącą wodę i ponownie wymieszaj rózgą kuchenną. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 40 minut.
  • Galaretki rozpuść w 2,5 szklankach wody. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Przygotuj mus jagodowy. Jagody przełóż do rondelka wraz z cukrem. Gotuj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż owoce się rozpadną. Jagody przetrzyj przez sitko i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Zmniejsz obroty miksera i w kilku partiach dodaj przetarte jagody. Pod koniec ubijania  cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj. 
  • Mus jagodowy wyłóż na ciasto czekoladowe. Na musie ułóż jagody, całość zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto czekoladowe z jagodami

Ciasto czekoladowe z jagodami

Ciasto czekoladowe z jagodami

Ciasto czekoladowe z jagodami

Ciasto czekoladowe z jagodami



Inspiracja: ilovebake.pl

piątek, czerwca 18, 2021

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

Ekspresowy w przygotowaniu, pyszny makaron smażony z kurczakiem, papryką, pieczarkami i sosem sojowym.
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 250 g makaronu nitki
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka żółta
  • 500 g pieczarek
  • bulion wołowy lub wieprzowy
  • 1/4 szklanki sosu sojowego ciemnego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony, tymianek, ulubiona przyprawa do kurczaka


Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - przepis:

  • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ulubioną przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż kurczaka.
  • Makron wsyp na blachę z wyposażenia piekarnika. Makaron wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut - do zarumienienia.
  • Paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na rozgrzany olej wrzuć pieczarki, smaż przez 5 minut. Dodaj paprykę, smaż przez około 8 minut. 
  • Zarumieniony makaron przełóż na patelnię i zalej bulionem w takiej ilości, by wystawał około 1 cm ponad makaron. Przemieszaj, przykryj pokrywką i smaż na niewielkiej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia się bulionu. Jeśli po wchłonięciu bulionu makaron będzie jeszcze lekko twardy, możesz dolać jeszcze odrobinę bulionu lub wody.
  • Do ugotowanego makaronu dodaj sos sojowy, przesmażonego kurczaka, paprykę i pieczarki. Dodaj sól, pieprz, suszony czosnek i tymianek. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger