Pierś z kurczaka z szynką i serem żółtym w chrupiącej owsiano-serowej panierce z dodatkiem natki pietruszki.
Roladki drobiowe w panierce owsianej - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
- 4 plasterki szynki
- 4 plasterki sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
Roladki drobiowe w panierce owsiano - serowej - składniki na panierkę:
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- 100 g sera żółtego
- 9 łyżek płatków owsianych
- 0,5 pęczka natki pietruszka
Roladki drobiowe w panierce owsianej - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż, ale nie rozcinaj ich do końca. Mięso dość cienko rozbij, najlepiej przez folię spożywczą, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Na każdego fileta połóż dwa plasterki szynki i dwa plasterki sera żółtego. Filety ściśle zwiń w roladkę.
- Przygotuj panierkę. Do miseczki wbij jajka, dodaj starty na średnich oczkach tarki ser żółty, płatki owsiane i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
- Roladki najpierw obtaczaj w mące, a następnie panieruj w mieszance owsiano-serowej.
- Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia, po czym przełóż je do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.