Szybki i prosty deser składający się z dwóch warstw: owocowej i budyniowej z dodatkiem ubitej śmietanki. Pycha!
Deser budyniowy z owocami - składniki:
- 300 g mrożonych owoców, np. truskawki, maliny, wiśnie, czarna porzeczka
- 0,5 łyżeczki cukru pudru do oprószenia owoców
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 50 g miękkiego masła
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka sztuk biszkoptów
Deser budyniowy z owocami - przepis:
- Owoce oprósz cukrem pudrem i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.
- W rondelku zagotuj 400 ml mleka. W pozostałym mleku rozprowadź proszek budyniowy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlej powstałą mieszankę i ugotuj budyń. Pozostaw do ostudzenia.
- Masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj ostudzony budyń. Całość zmiksuj na gładki krem.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszaj w krem budyniowy.
- Na dno szklanek lub pucharków wyłóż owoce, kolejno porcję kremu budyniowego, następnie owoce, ponownie warstwę kremu budyniowego, a na samym wierzchu pokruszone biszkopty.
- Desery wstaw na kilka godzin do lodówki.