Pyszne, zawijane bułeczki drożdżowe, które smakują jak pizza. Wyśmienite zarówno na ciepło, bezpośrednio wyjęte z piekarnika, jak i na zimno. To przepis na pyszne i proste w przygotowaniu pizzerki, które kryją w swym wnętrzu sos pomidorowy, szynkę i ser żółty. Polecam!
Pizzerki - składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
Pizzerki - składniki na sos pomidorowy:
- 350 ml przecieru pomidorowego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, szczypta cukru
Pizzerki - pozostałe składniki:
- 200 g szynki
- 150 g sera żółtego
Pizzerki - przepis:
- Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier, letnie mleko i mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się drożdży.Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj oliwę z oliwek, sól, jajka i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Przygotuj sos pomidorowy. Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj przecier, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i odrobiną cukru. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Całość zmiksuj blenderem na gładki sos. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm.
- Rozwałkowane ciasto posmaruj przecierem pomidorowym, następnie posyp pokrojoną w kostkę szynką, a na końcu serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
- Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki.
- Pizzerki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Pizzerki wstaw do piekarnika nagranego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 28 minut.