wtorek, lipca 13, 2021

Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym

Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym

Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym to świetny pomysł na szybki i pożywny obiad lub kolację. :)
Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym




Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym - składniki: 

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 2 duże cebule
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 400 g makaronu ryżowego
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa curry, ostra papryka, szczypta cukru
  • olej do smażenia


Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym - przygotowanie:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw obficie przyprawą curry i odstaw na około 30 minut do lodówki.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  • Na patelnię dodaj kurczaka, smaż do zezłocenia. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy, wymieszaj. Duś jeszcze przez 5 minut. Na patelnię wlej śmietankę, wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i odrobiną cukru. Duś jeszcze przez kilka minut do momentu, aż sos lekko się zredukuje.
  • Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Na patelnię dodaj makaron, dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym

Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym

niedziela, lipca 11, 2021

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Przedstawiam przepis na niesamowicie pyszne racuchy drożdżowe, które smakują jak pączki! Racuchy są grube, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Bardzo polecam. :)

Racuchy drożdżowe




Racuchy drożdżowe - składniki:

  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru
  • 300 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Racuchy drożdżowe - przepis:

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 0,5 szklanki letniego mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, aromat waniliowy, roztopione masło, jajka, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto. 
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej olej w takiej ilości, by było go około 2 cm na dnie. Dobrze rozgrzej.
  • Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż na niewielkiej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

sobota, lipca 10, 2021

Kotlety siekane z mozzarellą

Kotlety siekane z mozzarellą

Pyszne, soczyste i aromatyczne drobiowe kotlety siekane z dodatkiem mozzarelli. Prosto, szybko i smacznie. :)
Kotlety siekane z mozzarellą





Kotlety siekane z mozzarellą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 125 g mozzarelli (masa po odsączeniu)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, ulubiona przyprawa do kurczaka 

Kotlety siekane z mozzarellą - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę.
  • Do mięsa dodaj pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, jajko, majonez, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety siekane z mozzarellą

Kotlety siekane z mozzarellą

Kotlety siekane z mozzarellą



piątek, lipca 09, 2021

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

Wyśmienita, soczysta pierś z kurczaka, z dużą ilością aromatycznych przypraw, pieczona w rękawie. Idealna na kanapki i nie tylko. :)
Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka (użyłam złocistej z Kamisa, i tą polecam)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
  • Oliwę z oliwek wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Powstałą marynatą dokładnie, z każdej strony, natrzyj filety. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum 8 godzin. 
  • Mięso przełóż do foliowego rękawa do pieczenia. Filety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz rozciąć rękaw, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Smacznego!
Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

środa, lipca 07, 2021

Ciastka z karmelizowanym słonecznikiem

Ciastka z karmelizowanym słonecznikiem

Wyśmienite, maślane, kruche ciastka z przepysznym karmelizowanym słonecznikiem, od których trudno się oderwać. Polecam!
Ciastka z karmelizowanym słonecznikiem



Ciastka z karmelizowanym słonecznikiem - składniki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko rozmiar L

Ciastka ze słonecznikiem - składniki na karmelizowany słonecznik:

  • 250 g ziaren słonecznika
  • 50 g miodu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 40 g masła



Ciastka z karmelizowanym słonecznikiem - przepis:

  • Z mąki, cukru, jajka i posiekanego masła zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Tak przygotowane ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 4-5 mm i wycinaj okrągłe ciasteczka, o średnicy około 6-8 cm.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
  • W międzyczasie przygotuj karmelizowany słonecznik. Do rondelka dodaj miód, cukier, śmietanę kremówkę i masło. Zagotuj i od tej pory, cały czas mieszając, gotuj mieszankę na niewielkiej mocy palnika jeszcze przez 4 minuty. Do masy wsyp słonecznik. Wymieszaj. Całość gotuj jeszcze przez 1 minutę.
  • Wyjmij ciastka z piekarnika. Na każde ciastko nałóż porcję karmelizowanego słonecznika. Ciastka ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 8 minut.
Smacznego!
Ciastka z karmelizowanym słonecznikiem

wtorek, lipca 06, 2021

Pizzerki

Pizzerki

Pyszne, zawijane bułeczki drożdżowe, które smakują jak pizza. Wyśmienite zarówno na ciepło, bezpośrednio wyjęte z piekarnika, jak i na zimno. To przepis na pyszne i proste w przygotowaniu pizzerki, które kryją w swym wnętrzu sos pomidorowy, szynkę i ser żółty. Polecam!
Pizzerki



Pizzerki - składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka

Pizzerki - składniki na sos pomidorowy:

  • 350 ml przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, szczypta cukru

Pizzerki - pozostałe składniki:

  • 200 g szynki
  • 150 g sera żółtego


Pizzerki - przepis:

  • Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier, letnie mleko i mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się drożdży.Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj oliwę z oliwek, sól, jajka i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  • Przygotuj sos pomidorowy. Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj przecier, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i odrobiną cukru. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Całość zmiksuj blenderem na gładki sos. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm. 
  • Rozwałkowane ciasto posmaruj przecierem pomidorowym, następnie posyp pokrojoną w kostkę szynką, a na końcu serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
  • Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki. 
  • Pizzerki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Pizzerki wstaw do piekarnika nagranego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 28 minut. 
Smacznego!
Pizzerki

Pizzerki

poniedziałek, lipca 05, 2021

Karkówka w Coca-Coli

Karkówka w Coca-Coli

Karkówka pieczona w Coca-Coli, ketchupie i musztardzie to doskonały pomysł na pyszny obiad! Karkówka pieczona w gęstym, słodko-pikantnym sosie jest wyjątkowo miękka, delikatna i aromatyczna. Polecam!
Karkówka w Coca-Coli

Karkówka w Coca-Coli - składniki:

  • 800 g karkówki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka Coca-Coli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki ketchupu
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka



Karkówka w Coca-Coli - przepis:

  • Karkówkę oczyść,osusz i pokrój w plastry.
  • Do miski wlej olej i Coca-Colę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę, ketchup, sól, pieprz i ostrą paprykę. Dokładnie połącz ze sobą. Do marynaty włóż plastry karkówki i włóż na całą noc do lodówki (na minimum 8 godzin).
  • Na drugi dzień plastry karkówki wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Dziesięć minut przez końcem pieczenia zdejmij pokrywkę z naczynia. 
Smacznego!
Karkówka w Coca-Coli

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger