Schab pieczony w marynacie z majonezu z dodatkiem warzyw: marchewki, pietruszki, cebuli i pomidorków koktajlowych to świetny pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.
Schab pieczony z warzywami - składniki:
- 1,6 kg schabu
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 6 ząbków czosnku
- 5 średnich marchewek
- 2 małe pietruszki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 3 cebule
- 5 liści laurowych
- 8 ziarenek ziela angielskiego
Schab pieczony z warzywami - przepis:
- Schab oczyść i osusz.
- Majonez wymieszaj ze słodką papryką, tymiankiem, pieprzem i solą. Wymieszaj. Powstałą marynatą posmaruj mięso.
- Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki i poukładaj na mięsie.
- Schab przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Obraną marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki, a cebulę w półplasterki.
- Pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę i pomidorki koktajlowe wymieszaj z liściami laurowymi i zielem angielskim.
- Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, do mięsa.
- Naczynie przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz mięso jeszcze przez 30 minut.