Delikatne, aromatyczne, a do tego proste i ekspresowe w przygotowaniu placki z cukinii, które posmakują każdemu. Idealne na obiad, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. :)
Placki z cukinii - składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia (o wadze około 300 g)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 0,5 pęczka koperku
- 6 łyżek mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- dodatkowo: kwaśna śmietana 18% + kilka gałązek koperku
Placki z cukinii - przepis:
- Cukinię umyj, osusz, odetnij końce i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż na sito, dopraw solą, wymieszaj i pozostaw na około 20-30 minut, by cukinia puściła sok.
- Po upływie powyższego czasu dokładnie odciśnij cukinię.
- Do cukinii dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajka, jogurt naturalny, drobno posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj mąkę, ponownie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Placki z cukinii podawaj z kwaśną śmietaną i koperkiem.