poniedziałek, lipca 19, 2021

Zupa jarzynowa z domowymi zacierkami

Zupa jarzynowa z domowymi zacierkami

Zdrowa, delikatna i aromatyczna zupa jarzynowa z dodatkiem domowej zacierki. Pycha! :) 
Zupa jarzynowa z domowymi zacierkami



Zupa jarzynowa z domowymi zacierkami- składniki:

  • 2 duże udka z kurczaka
  • 700-800 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 0,5 pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej
  • garść fasolki szparagowej zielonej
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie

Zupa jarzynowa - przepis na domową zacierkę:

  • 200 g mąki pszennej luksusowej
  • kilka łyżek wody


Zupa jarzynowa z domową zacierką - przepis:

  • Udka oczyść, osusz, przełóż do garnka i zalej dwoma litrami wody. Dodaj sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 45 minut.
  • W międzyczasie przygotuj warzywa. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Selera zetrzyj na dużych oczkach tarki. Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki.
  • Do garnka z mięsem dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotuj przez 5 minut. Kolejno dodaj selera, fasolkę szparagową żółtą i zieloną oraz różyczki kalafiora. Gotuj przez około 10-15 minut - do miękkości warzyw.
  • Przygotuj zacierki. Do mąki dodaj tyle zimnej wody, by powstało gładkie, ale zwarte i dość twarde ciasto, które będzie można zetrzeć na dużych oczkach tarki. Po zagnieceniu ciasta zetrzyj je na tarce i od razu wrzuć do garnka z zupą. Następnie przez 3 minuty gotuj zacierki, cały czas mieszając zupę, by kluseczki się nie posklejały.
  • Dopraw zupę solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Zdejmij garnek z gazu i zabiel zupę. Do śmietany, w celu zahartowania, dolej kilka łyżek gorącego płynu. Mieszając zupę w garnku, powoli wlej do niej śmietanę. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  • Zupę podawaj z mięsem z udek.
Smacznego!

sobota, lipca 17, 2021

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Delikatne, aromatyczne, a do tego proste i ekspresowe w przygotowaniu placki z cukinii, które posmakują każdemu. Idealne na obiad, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. :)
Placki z cukinii




Placki z cukinii - składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia  (o wadze około 300 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 0,5 pęczka koperku
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: kwaśna śmietana 18% + kilka gałązek koperku


Placki z cukinii - przepis:

  • Cukinię umyj, osusz, odetnij końce i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż na sito, dopraw solą, wymieszaj i pozostaw na około 20-30 minut, by cukinia puściła sok.
  • Po upływie powyższego czasu dokładnie odciśnij cukinię.
  • Do cukinii dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajka, jogurt naturalny, drobno posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj mąkę, ponownie wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Placki z cukinii podawaj z kwaśną śmietaną i koperkiem.
Smacznego!
Placki z cukinii

Placki z cukinii

Placki z cukinii

piątek, lipca 16, 2021

Schab pieczony z warzywami

Schab pieczony z warzywami

Schab pieczony w marynacie z majonezu z dodatkiem warzyw: marchewki, pietruszki, cebuli i pomidorków koktajlowych to świetny pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.
Schab pieczony z warzywami





Schab pieczony z warzywami - składniki:

  • 1,6 kg schabu
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 średnich marchewek
  • 2 małe pietruszki
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3 cebule
  • 5 liści laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego

Schab pieczony z warzywami - przepis:

  • Schab oczyść i osusz.
  • Majonez wymieszaj ze słodką papryką, tymiankiem, pieprzem i solą. Wymieszaj. Powstałą marynatą posmaruj mięso.
  • Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki i poukładaj na mięsie.
  • Schab przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Obraną marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki, a cebulę w półplasterki. 
  • Pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę i pomidorki koktajlowe wymieszaj z liściami laurowymi i zielem angielskim.
  • Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, do mięsa.
  • Naczynie przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz mięso jeszcze przez 30 minut.
Smacznego!
Schab pieczony z warzywami

Schab pieczony z warzywami

Schab pieczony z warzywami

środa, lipca 14, 2021

Drożdżówki z jagodami i mascarpone

Drożdżówki z jagodami i mascarpone

Puszyste, wilgotne, niesamowicie kremowe bułeczki drożdżowe z jagodami i serkiem mascarpone. 
Drożdżówki z jagodami i mascarpone




Drożdżówki z jagodami i mascarpone - składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 70 ml letniego mleka
  • 1 jajko rozmiar L
  • 50 g oleju

Jagodzianki z mascarpone - składniki na masę:

  • 125 g serka mascarpone
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 200 g jagód

Jagodzianki - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny



Drożdżówki z jagodami i mascarpone - przepis:

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, wlej letnie mleko, mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, olej, pozostały cukier i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj prostokąt o grubości około 0,5 cm i wymiarach około 45 x 20 cm.
  • Mascarpone wymieszaj z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Powstałą mieszanką posmaruj całą powierzchnię ciasta. Następnie równomiernie rozłóż jagody. 
  • Wzdłuż dłuższego boku zwiń ciasto na kształt rolady. Roladę pokrój na 8-10 części. 
  • Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Bułki z jagodami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj lukier. Do miseczki przesiej cukier puder, dodaj wodę i sok z cytryny, wymieszaj. 
  • Ostudzone drożdżówki polukruj.
Smacznego!
Drożdżówki z jagodami i mascarpone

Drożdżówki z jagodami i mascarpone

Drożdżówki z jagodami i mascarpone

Drożdżówki z jagodami i mascarpone

Drożdżówki z jagodami i mascarpone


Źródło przepisu: wypiekibeaty.com.pl

wtorek, lipca 13, 2021

Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym

Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym

Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym to świetny pomysł na szybki i pożywny obiad lub kolację. :)
Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym




Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym - składniki: 

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 2 duże cebule
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 400 g makaronu ryżowego
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa curry, ostra papryka, szczypta cukru
  • olej do smażenia


Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym - przygotowanie:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw obficie przyprawą curry i odstaw na około 30 minut do lodówki.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  • Na patelnię dodaj kurczaka, smaż do zezłocenia. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy, wymieszaj. Duś jeszcze przez 5 minut. Na patelnię wlej śmietankę, wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i odrobiną cukru. Duś jeszcze przez kilka minut do momentu, aż sos lekko się zredukuje.
  • Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Na patelnię dodaj makaron, dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym

Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym

niedziela, lipca 11, 2021

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Przedstawiam przepis na niesamowicie pyszne racuchy drożdżowe, które smakują jak pączki! Racuchy są grube, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Bardzo polecam. :)

Racuchy drożdżowe




Racuchy drożdżowe - składniki:

  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru
  • 300 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Racuchy drożdżowe - przepis:

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 0,5 szklanki letniego mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, aromat waniliowy, roztopione masło, jajka, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto. 
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej olej w takiej ilości, by było go około 2 cm na dnie. Dobrze rozgrzej.
  • Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż na niewielkiej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

sobota, lipca 10, 2021

Kotlety siekane z mozzarellą

Kotlety siekane z mozzarellą

Pyszne, soczyste i aromatyczne drobiowe kotlety siekane z dodatkiem mozzarelli. Prosto, szybko i smacznie. :)
Kotlety siekane z mozzarellą





Kotlety siekane z mozzarellą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 125 g mozzarelli (masa po odsączeniu)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, ulubiona przyprawa do kurczaka 

Kotlety siekane z mozzarellą - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę.
  • Do mięsa dodaj pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, jajko, majonez, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety siekane z mozzarellą

Kotlety siekane z mozzarellą

Kotlety siekane z mozzarellą



Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger