Przepyszne, delikatne, migdałowe ciasto z dodatkiem brzoskwiń to niezawodny pomysł na wyśmienity deser.
Ciasto migdałowe z brzoskwiniami - składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka miodu
- 4 jajka
- 270 g mąki
- 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki bułki tartej
- około 400 g brzoskwiń - świeżych lub z puszki
- garść płatków migdałowych
Ciasto migdałowe z brzoskwiniami - przepis:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Dodaj miód i jajka. Miksuj przez 5 minut.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Cały czas miksując, stopniowo, w kilku partiach, dodawaj do masy maślano-jajecznej.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przesianą bułką tartą. Na cieście ułóż pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Całość posyp płatkami migdałowymi.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.