Masz ochotę na pyszne, efektowne, a zarazem proste i szybkie w przygotowaniu zapiekanki? Zapraszam na wyśmienite, kolorowe zapiekanki z pieczarkami, papryką czerwoną, żółtą i zieloną oraz szynką.
Kolorowe zapiekanki - składniki:
- 1 długa bagietka (u mnie duża bagietka paryska)
- 500 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 0,5 papryki żółtego
- 0,5 papryki zielonej
- 150 g szynki
- 150 g sera żółtego
- około 3 łyżeczki masła
- przyprawy: sól i pieprz
- olej do smażenia
Kolorowe zapiekanki - przepis:
- Bagietkę podziel na dwie lub trzy równe części. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół.
- Pieczarki oczyść, osusz i pokrój w cienkie półplasterki.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć pieczarki i smaż do czasu całkowitego odparowania płynu. Pod koniec smażenia dopraw pieczarki pieprzem i solą.
- Papryki i szynkę pokrój w drobną kostkę.
- Każdy kawałek bagietki posmaruj cienką warstwą masła. Kolejno na każdej z nich wyłóż pieczarki, paprykę, szynkę i starty na dużych oczkach tarki ser żółty.
- Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 10 minut.