wtorek, sierpnia 03, 2021

Kolorowe zapiekanki

Kolorowe zapiekanki

Masz ochotę na pyszne, efektowne, a zarazem proste i szybkie w przygotowaniu zapiekanki? Zapraszam na wyśmienite, kolorowe zapiekanki z pieczarkami, papryką czerwoną, żółtą i zieloną oraz szynką. 
Kolorowe zapiekanki

Kolorowe zapiekanki - składniki:

  • 1 długa bagietka (u mnie duża bagietka paryska)
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 papryki żółtego
  • 0,5 papryki zielonej
  • 150 g szynki
  • 150 g sera żółtego
  • około 3 łyżeczki masła
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej do smażenia

Kolorowe zapiekanki - przepis:

  • Bagietkę podziel na dwie lub trzy równe części. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół.
  • Pieczarki oczyść, osusz i pokrój w cienkie półplasterki.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć pieczarki i smaż do czasu całkowitego odparowania płynu. Pod koniec smażenia dopraw pieczarki pieprzem i solą.
  • Papryki i szynkę pokrój w drobną kostkę.
  • Każdy kawałek bagietki posmaruj cienką warstwą masła. Kolejno na każdej z nich wyłóż pieczarki, paprykę, szynkę i starty na dużych oczkach tarki ser żółty. 
  • Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 10 minut.
Smacznego!
Kolorowe zapiekanki

Kolorowe zapiekanki

poniedziałek, sierpnia 02, 2021

Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym

Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym

Niezwykle aromatyczna karkówka duszona w słodko-pikantnym sosie. Pycha! :)
Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym

Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym - składniki:

  • 0,5 kg karkówki
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki miodu
  • mąka do obtoczenia mięsa 
  • olej do smażenia

Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym - składniki na marynatę:

  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego


Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w plastry. Olej wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Powstałą marynatą dokładnie, z każdej ze stron, natrzyj mięso. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. 
  • Po upływie powyższego czasu obtocz mięso w mące. 
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso do czasu uzyskania rumianego koloru. 
  • Karkówkę przełóż do garnka. Wlej sok pomarańczowy, wodę i miód. Wymieszaj. Karkówkę gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 45-60 minut - do miękkości. W razie potrzeby, pod koniec gotowania, dopraw sos solą i pieprzem.
Smacznego!

niedziela, sierpnia 01, 2021

Sałatka jajeczna z łososiem

Sałatka jajeczna z łososiem

Ekspresowa w przygotowaniu sałatka jajeczna z łososiem wędzonym, czerwoną cebulą i szczypiorkiem.
Sałatka jajeczna z łososiem


Sałatka jajeczna z łososiem - składniki:

  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 75 g łososia wędzonego
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 2,5 łyżeczki majonezu
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz


Sałatka jajeczna z łososiem - przepis:

  • Jajka obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę. Łososia i cebulę również pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Do miski przełóż jajka, łososia, cebulę i szczypiorek. Dodaj majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka jajeczna z łososiem

Sałatka jajeczna z łososiem

sobota, lipca 31, 2021

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Przepyszne naleśniki zapiekane z serkiem mascarpone i borówkami. Niebo w gębie! :)
Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami


Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami - składniki na nadzienie:

  • 250 g mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszku budyniowego)
  • około 150 g borówek


Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
  • Przygotuj nadzienie. Ser mascarpone zmiksuj z jajkiem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i proszkiem budyniowym na jednolitą masę. 
  • Na każdym naleśniku rozsmaruj około 2 łyżek nadzienia, ułóż kilka borówek, zwiń w rulon. Pozostaw około 2-3 łyżek nadzienia do posmarowania wierzchu naleśników.
  • Zwinięte naleśniki przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch naleśników posmaruj pozostałym nadzieniem i posyp borówkami.
  • Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

piątek, lipca 30, 2021

Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą

Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą

Wyśmienite, soczyste roladki drobiowe zapiekane z marchewką, mozzarellą i salami. :)
Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą


Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 2 duże marchewki
  • 200 g mozzarelli
  • 8 plastrów salami (użyłam z suszonymi pomidorami)
  • 8 łyżeczek majonezu
  • sól i pieprz


Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą - przepis:

  • Marchewki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwa plastry. Każdy kawałek mięsa cienko rozbij przez folię spożywczą. Kawałki mięsa dopraw solą i pieprzem.
  • Kulki mozzarelli odsącz z zalewy i pokrój w plastry.
  • Na każdym kawałku kurczaka ułóż mozzarellę, salami i pokrojoną w słupki marchewkę. Kawałki mięsa ściśle zwiń w roladkę.
  • Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdej roladki posmaruj łyżeczką majonezu.
  • Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą

Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą

środa, lipca 28, 2021

Ciasto migdałowe z brzoskwiniami

Ciasto migdałowe z brzoskwiniami

Przepyszne, delikatne, migdałowe ciasto z dodatkiem brzoskwiń to niezawodny pomysł na wyśmienity deser.
Ciasto migdałowe z brzoskwiniami




Ciasto migdałowe z brzoskwiniami - składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 4 jajka
  • 270 g mąki
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • około 400 g brzoskwiń - świeżych lub z puszki
  • garść płatków migdałowych


Ciasto migdałowe z brzoskwiniami - przepis:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Dodaj miód i jajka. Miksuj przez 5 minut.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Cały czas miksując, stopniowo, w kilku partiach, dodawaj do masy maślano-jajecznej. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przesianą bułką tartą. Na cieście ułóż pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Całość posyp płatkami migdałowymi.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!
Ciasto migdałowe z brzoskwiniami

Ciasto migdałowe z brzoskwiniami

wtorek, lipca 27, 2021

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

Ekspresowy i pyszny ryż z dodatkiem cukinii, marchewki, fasolki szparagowej i kukurydzy, którego przygotowanie zajmuje nie dłużej niż 30 minut.
Ryż z warzywami



Ryż z warzywami - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 mała cebula
  • 1 cukinia
  • 2 małe marchewki
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: 110 g)
  • garść ugotowanej fasolki szparagowej
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne,  curry, słodka papryka
  • olej do smażenia


Ryż z warzywami - przepis:

  • Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę, dodaj szczyptę cayenne i smaż do zeszklenia. Dodaj słodką paprykę i curry. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 2 minuty.
  • Na patelnię dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cukinię, marchewkę, fasolkę szparagową i kukurydzę. Smaż przez 5 minut.
  • Na patelnię dodaj ryż. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj, smaż jeszcze przez 3 minuty.
Smacznego!
Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger