Przepyszne kluski leniwe z ziemniakami podane z sosem truskawkowym i jogurtem naturalnym. Wyśmienite danie, idealne na letnie, słoneczne dni. :)
Kluski leniwe z ziemniakami - składniki na leniwe:
- 300 g ziemniaków
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Kluski leniwe z ziemniakami - składniki na sos truskawkowy:
- 300 g truskawek
- 3,5 łyżki cukru trzcinowego
Kluski leniwe z ziemniakami - przepis:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Dobrze odcedź. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę razem z twarogiem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Do ziemniaków z twarogiem dodaj jajko, mąkę, cukier i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno klejące, możesz podsypać je odrobiną mąki, ale nie za dużo, ponieważ kluski będą twarde.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
- Ciasto podziel na trzy części. Każdą część uformuj na kształt wałka i pokrój na podłużne kawałki.
- Na wrzątek wrzucaj leniwe i gotuj przez 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Przygotuj sos truskawkowy. Truskawki wraz z cukrem przełóż do garnka. Zagotuj. Po zagotowaniu zmiksuj truskawki blenderem na mus.
- Kluski leniwe z ziemniakami podawaj z sosem truskawkowym i jogurtem naturalnym.