wtorek, sierpnia 10, 2021

Muffinki bananowe z kajmakiem

Muffinki bananowe z kajmakiem

Wilgotne, ciężkie, pełne smaku i aromatu muffinki bananowe z dodatkiem masy kajmakowej.
Muffinki bananowe z kajmakiem


Muffinki bananowe z kajmakiem - składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • około 200 g masy kajmakowej

Muffinki bananowe z kajmakiem - przepis:

  • W jednej misce połącz ze sobą rozgniecione widelcem banany, jajko, jogurt naturalny i masło.
  • W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. 
  • Mokre składniki dodaj do suchych i krótko wymieszaj łyżką, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta dodaj drobno posiekaną czekoladę. Wymieszaj.
  • Na dno każdej foremki do muffinów wyłóż łyżkę ciasta, kolejno nałóż łyżeczkę masy kajmakowej i ponownie łyżkę ciasta.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do  180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!

Źródło przepisu: wypiekibeaty.com
Muffinki bananowe z kajmakiem

Muffinki bananowe z kajmakiem

Muffinki bananowe z kajmakiem

niedziela, sierpnia 08, 2021

Kluski leniwe z ziemniakami

Kluski leniwe z ziemniakami

Przepyszne kluski leniwe z ziemniakami podane z sosem truskawkowym i jogurtem naturalnym. Wyśmienite danie, idealne na letnie, słoneczne dni. :)
Kluski leniwe z ziemniakami


Kluski leniwe z ziemniakami - składniki na leniwe:

  • 300 g ziemniaków
  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Kluski leniwe z ziemniakami - składniki na sos truskawkowy:

  • 300 g truskawek
  • 3,5 łyżki cukru trzcinowego


Kluski leniwe z ziemniakami - przepis:

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Dobrze odcedź. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę razem z twarogiem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Do ziemniaków z twarogiem dodaj jajko, mąkę, cukier i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno klejące, możesz podsypać je odrobiną mąki, ale nie za dużo, ponieważ kluski będą twarde.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
  • Ciasto podziel na trzy części. Każdą część uformuj na kształt wałka i pokrój na podłużne kawałki.
  • Na wrzątek wrzucaj leniwe i gotuj przez 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • Przygotuj sos truskawkowy. Truskawki wraz z cukrem przełóż do garnka. Zagotuj. Po zagotowaniu zmiksuj truskawki blenderem na mus.
  • Kluski leniwe z ziemniakami podawaj z sosem truskawkowym i jogurtem naturalnym.
    Kluski leniwe z ziemniakami

    Kluski leniwe z ziemniakami

    Kluski leniwe z ziemniakami

sobota, sierpnia 07, 2021

Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym

Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym

Ekspresowe w przygotowaniu spaghetti w sosie pomidorowym z dodatkiem cukinii.
Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym


Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym - składniki:

  • 400 g spaghetti
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cukinia
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, szczypta cukru
  • olej do smażenia


Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na rozgrzany olej wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość smaż przez 5 minut. 
  • Kolejno dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią i tymiankiem. Wymieszaj. Duś przez 5 minut. 
  • Na patelnię dodaj makaron. Wymieszaj.
Smacznego!
Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym

Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym

piątek, sierpnia 06, 2021

Makaron zapiekany z kurczakiem w sosie pomidorowym

Makaron zapiekany z kurczakiem w sosie pomidorowym

Pyszna zapiekanka makaronowa z kurczakiem i sosem pomidorowym. To idealna propozycja na kolację! :)
Makaron zapiekany z kurczakiem w sosie pomidorowym


Makaron zapiekany z kurczakiem w sosie pomidorowym - składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500  g)
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła dalmatyńskie, tymianek, rozmaryn
  • olej do smażenia


Makaron zapiekany z kurczakiem w sosie pomidorowym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Filety oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszaj i odstaw na około 30 minut do lodówki.
  • Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka. Smaż do zarumienienia. Na patelnię wlej przecier pomidorowy, dodaj zioła dalmatyńskie, tymianek i rozmaryn. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut - do zgęstnienia. Dodaj śmietanę, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron i sos. Wymieszaj. Całość posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Makaron zapiekany z kurczakiem w sosie pomidorowym

Makaron zapiekany z kurczakiem w sosie pomidorowym

czwartek, sierpnia 05, 2021

Sezamowiec (bez pieczenia)

Sezamowiec (bez pieczenia)

Wyśmienite ciasto bez pieczenia z prażonym sezamem składające się z warstwy czekoladowej i śmietankowej z dodatkiem dżemu porzeczkowego i masy kajmakowej.
Sezamowiec (bez pieczenia)


Sezamowiec - składniki na krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Sezamowiec - składniki na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 300 g herbatników maślanych
  • 450 g masy kajmakowej
  • około 200 g dżemu z czarnych porzeczek
  • 200 g ziaren sezamu


Ciasto Sezamowiec - przepis:

  • Sezam podpraż na suchej patelni - do zarumienienia. Pozostaw do ostudzenia. Odłóż kilka łyżek do oprószenia wierzchu ciasta.
  • Przygotuj krem czekoladowy. W rondelku podgrzej 100 ml śmietany kremówki. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Dodaj ostudzoną, roztopioną czekoladę, delikatnie i krótko wymieszaj łyżką - tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Posmaruj połową masy kajmakowej. Połowę podprażonego sezamu wyłóż na masę kajmakową. Krem czekoladowy wyłóż na sezam. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wyłóż pozostałą część masy kajmakowej, sezamu oraz dżem porzeczkowy.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki. Wierzch ciasta posyp sezamem.
  • Ciasto wstaw kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sezamowiec (bez pieczenia)

Sezamowiec (bez pieczenia)


Źródło przepisu: ilovebake.pl

wtorek, sierpnia 03, 2021

Kolorowe zapiekanki

Kolorowe zapiekanki

Masz ochotę na pyszne, efektowne, a zarazem proste i szybkie w przygotowaniu zapiekanki? Zapraszam na wyśmienite, kolorowe zapiekanki z pieczarkami, papryką czerwoną, żółtą i zieloną oraz szynką. 
Kolorowe zapiekanki

Kolorowe zapiekanki - składniki:

  • 1 długa bagietka (u mnie duża bagietka paryska)
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 papryki żółtego
  • 0,5 papryki zielonej
  • 150 g szynki
  • 150 g sera żółtego
  • około 3 łyżeczki masła
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej do smażenia

Kolorowe zapiekanki - przepis:

  • Bagietkę podziel na dwie lub trzy równe części. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół.
  • Pieczarki oczyść, osusz i pokrój w cienkie półplasterki.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć pieczarki i smaż do czasu całkowitego odparowania płynu. Pod koniec smażenia dopraw pieczarki pieprzem i solą.
  • Papryki i szynkę pokrój w drobną kostkę.
  • Każdy kawałek bagietki posmaruj cienką warstwą masła. Kolejno na każdej z nich wyłóż pieczarki, paprykę, szynkę i starty na dużych oczkach tarki ser żółty. 
  • Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 10 minut.
Smacznego!
Kolorowe zapiekanki

Kolorowe zapiekanki

poniedziałek, sierpnia 02, 2021

Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym

Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym

Niezwykle aromatyczna karkówka duszona w słodko-pikantnym sosie. Pycha! :)
Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym

Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym - składniki:

  • 0,5 kg karkówki
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki miodu
  • mąka do obtoczenia mięsa 
  • olej do smażenia

Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym - składniki na marynatę:

  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego


Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w plastry. Olej wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Powstałą marynatą dokładnie, z każdej ze stron, natrzyj mięso. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. 
  • Po upływie powyższego czasu obtocz mięso w mące. 
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso do czasu uzyskania rumianego koloru. 
  • Karkówkę przełóż do garnka. Wlej sok pomarańczowy, wodę i miód. Wymieszaj. Karkówkę gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 45-60 minut - do miękkości. W razie potrzeby, pod koniec gotowania, dopraw sos solą i pieprzem.
Smacznego!

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger