Wilgotne, ciężkie, pełne smaku i aromatu muffinki bananowe z dodatkiem masy kajmakowej.
Muffinki bananowe z kajmakiem - składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1 duże jajko
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
- około 200 g masy kajmakowej
Muffinki bananowe z kajmakiem - przepis:
- W jednej misce połącz ze sobą rozgniecione widelcem banany, jajko, jogurt naturalny i masło.
- W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- Mokre składniki dodaj do suchych i krótko wymieszaj łyżką, tylko do połączenia się składników.
- Do ciasta dodaj drobno posiekaną czekoladę. Wymieszaj.
- Na dno każdej foremki do muffinów wyłóż łyżkę ciasta, kolejno nałóż łyżeczkę masy kajmakowej i ponownie łyżkę ciasta.
- Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!