czwartek, sierpnia 12, 2021

Kotlety drobiowe w serowej panierce

Kotlety drobiowe w serowej panierce

Wyśmienite kotlety drobiowe panierowane w bułce tartej z dodatkiem sera żółtego. :) Pycha!
Kotlety drobiowe w serowej panierce


  
Kotlety drobiowe w panierce serowej - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 100 g sera żółtego
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, ostra papryka, przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Kotlety drobiowe w panierce serowej - przepis:

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Mięso dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ostrą papryką i przyprawą gyros. 
  • Starty na średnich oczkach tarki ser żółty wymieszaj z bułką tartą.
  • Kawałki mięsa panieruj najpierw w rozkłóconym jajku,  a następnie w bułce tartej wymieszanej z serem.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w serowej panierce

Kotlety drobiowe w serowej panierce

środa, sierpnia 11, 2021

Placki kokosowo-bananowe

Placki kokosowo-bananowe

Pyszne, idealne na śniadanie placuszki na mleku kokosowym z dodatkiem drobno krojonego banana.
Placki kokosowo-bananowe


Placki kokosowo-bananowe - składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 banany
  • olej do smażenia


Placki bananowo-kokosowe - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, jajka i mleko kokosowe. Zmiksuj mikserem na gładką masę. Do ciasta dodaj banany pokrojone w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki kokosowo-bananowe

Placki kokosowo-bananowe

wtorek, sierpnia 10, 2021

Muffinki bananowe z kajmakiem

Muffinki bananowe z kajmakiem

Wilgotne, ciężkie, pełne smaku i aromatu muffinki bananowe z dodatkiem masy kajmakowej.
Muffinki bananowe z kajmakiem


Muffinki bananowe z kajmakiem - składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • około 200 g masy kajmakowej

Muffinki bananowe z kajmakiem - przepis:

  • W jednej misce połącz ze sobą rozgniecione widelcem banany, jajko, jogurt naturalny i masło.
  • W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. 
  • Mokre składniki dodaj do suchych i krótko wymieszaj łyżką, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta dodaj drobno posiekaną czekoladę. Wymieszaj.
  • Na dno każdej foremki do muffinów wyłóż łyżkę ciasta, kolejno nałóż łyżeczkę masy kajmakowej i ponownie łyżkę ciasta.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do  180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!

Źródło przepisu: wypiekibeaty.com
Muffinki bananowe z kajmakiem

Muffinki bananowe z kajmakiem

Muffinki bananowe z kajmakiem

niedziela, sierpnia 08, 2021

Kluski leniwe z ziemniakami

Kluski leniwe z ziemniakami

Przepyszne kluski leniwe z ziemniakami podane z sosem truskawkowym i jogurtem naturalnym. Wyśmienite danie, idealne na letnie, słoneczne dni. :)
Kluski leniwe z ziemniakami


Kluski leniwe z ziemniakami - składniki na leniwe:

  • 300 g ziemniaków
  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Kluski leniwe z ziemniakami - składniki na sos truskawkowy:

  • 300 g truskawek
  • 3,5 łyżki cukru trzcinowego


Kluski leniwe z ziemniakami - przepis:

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Dobrze odcedź. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę razem z twarogiem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Do ziemniaków z twarogiem dodaj jajko, mąkę, cukier i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno klejące, możesz podsypać je odrobiną mąki, ale nie za dużo, ponieważ kluski będą twarde.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
  • Ciasto podziel na trzy części. Każdą część uformuj na kształt wałka i pokrój na podłużne kawałki.
  • Na wrzątek wrzucaj leniwe i gotuj przez 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • Przygotuj sos truskawkowy. Truskawki wraz z cukrem przełóż do garnka. Zagotuj. Po zagotowaniu zmiksuj truskawki blenderem na mus.
  • Kluski leniwe z ziemniakami podawaj z sosem truskawkowym i jogurtem naturalnym.
    Kluski leniwe z ziemniakami

    Kluski leniwe z ziemniakami

    Kluski leniwe z ziemniakami

sobota, sierpnia 07, 2021

Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym

Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym

Ekspresowe w przygotowaniu spaghetti w sosie pomidorowym z dodatkiem cukinii.
Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym


Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym - składniki:

  • 400 g spaghetti
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cukinia
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, szczypta cukru
  • olej do smażenia


Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na rozgrzany olej wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość smaż przez 5 minut. 
  • Kolejno dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią i tymiankiem. Wymieszaj. Duś przez 5 minut. 
  • Na patelnię dodaj makaron. Wymieszaj.
Smacznego!
Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym

Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym

piątek, sierpnia 06, 2021

Makaron zapiekany z kurczakiem w sosie pomidorowym

Makaron zapiekany z kurczakiem w sosie pomidorowym

Pyszna zapiekanka makaronowa z kurczakiem i sosem pomidorowym. To idealna propozycja na kolację! :)
Makaron zapiekany z kurczakiem w sosie pomidorowym


Makaron zapiekany z kurczakiem w sosie pomidorowym - składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500  g)
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła dalmatyńskie, tymianek, rozmaryn
  • olej do smażenia


Makaron zapiekany z kurczakiem w sosie pomidorowym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Filety oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszaj i odstaw na około 30 minut do lodówki.
  • Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka. Smaż do zarumienienia. Na patelnię wlej przecier pomidorowy, dodaj zioła dalmatyńskie, tymianek i rozmaryn. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut - do zgęstnienia. Dodaj śmietanę, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron i sos. Wymieszaj. Całość posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Makaron zapiekany z kurczakiem w sosie pomidorowym

Makaron zapiekany z kurczakiem w sosie pomidorowym

czwartek, sierpnia 05, 2021

Sezamowiec (bez pieczenia)

Sezamowiec (bez pieczenia)

Wyśmienite ciasto bez pieczenia z prażonym sezamem składające się z warstwy czekoladowej i śmietankowej z dodatkiem dżemu porzeczkowego i masy kajmakowej.
Sezamowiec (bez pieczenia)


Sezamowiec - składniki na krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Sezamowiec - składniki na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 300 g herbatników maślanych
  • 450 g masy kajmakowej
  • około 200 g dżemu z czarnych porzeczek
  • 200 g ziaren sezamu


Ciasto Sezamowiec - przepis:

  • Sezam podpraż na suchej patelni - do zarumienienia. Pozostaw do ostudzenia. Odłóż kilka łyżek do oprószenia wierzchu ciasta.
  • Przygotuj krem czekoladowy. W rondelku podgrzej 100 ml śmietany kremówki. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Dodaj ostudzoną, roztopioną czekoladę, delikatnie i krótko wymieszaj łyżką - tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Posmaruj połową masy kajmakowej. Połowę podprażonego sezamu wyłóż na masę kajmakową. Krem czekoladowy wyłóż na sezam. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wyłóż pozostałą część masy kajmakowej, sezamu oraz dżem porzeczkowy.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki. Wierzch ciasta posyp sezamem.
  • Ciasto wstaw kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sezamowiec (bez pieczenia)

Sezamowiec (bez pieczenia)


Źródło przepisu: ilovebake.pl

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger