
Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z wyśmienitym kremem śmietankowym z dodatkiem pokruszonych wafelków Grześki i dżemem porzeczkowym. :)
Ciasto Grzesiek - składniki:
- 650 ml śmietany kremówki 30%
- 500 g mascarpone
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 5 wafelków Grześki (5 x 48 g)
- około 250 g dżemu porzeczkowego
- około 300 g herbatników kakaowych
Ciasto Grzesiek - przepis:
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno ułóż warstwę herbatników. Na całej powierzchni rozsmaruj dżem porzeczkowy.
- Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cztery wafelki drobno pokrusz, dodaj do kremu. Wymieszaj łyżką. Połowę kremu wyłóż na dżem porzeczkowy. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
- Wyłóż pozostałą część kremu. Wierzch pokrusz pozostałym wafelkiem.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Źródło przepisu: obzarciuch.pl