wtorek, sierpnia 17, 2021

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Pyszna, aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca zupa gołąbkowa. :)
Zupa gołąbkowa


Zupa gołąbkowa - składniki:

  • 0,5 białej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 750 g mięsa mielonego
  • 3 litry wody
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g ryżu (suchego)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 1,5 łyżki sosu sojowego, 1,5 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana lub jogurt grecki
  • 1 pęczek koperku


Zupa gołąbkowa - przepis:

  • Kapustę oczyść, wytnij głąb, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie drobno posiekaj. 
  • Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Pora pokrój w półtalarki. 
  • Cebulę wraz z czosnkiem drobno posiekaj. 
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę i czosnek. Warzywa podsmażaj przez 5 minut. 
  • Do warzyw dodaj mięso mielone i sos sojowy. Smaż przez 7 minut. 
  • Do garnka wlej wodę, dodaj przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Dodaj również kapustę i przyprawy: sól, pieprz, słodką papryką, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotuj około 25 minut - do miękkości kapusty. Następnie dodaj ryż i gotuj przez 15 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka. W razie potrzeby dopraw jeszcze zupę do smaku. Po zdjęciu garnka z kuchenki dodaj do zupy drobno posiekany koperek. 
  • Zupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego. 
Smacznego!
Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

niedziela, sierpnia 15, 2021

Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)

Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)

Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z wyśmienitym kremem śmietankowym z dodatkiem pokruszonych wafelków Grześki i dżemem porzeczkowym. :)
Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)



Ciasto Grzesiek - składniki:

  • 650 ml śmietany kremówki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 5 wafelków Grześki (5 x 48 g)
  • około 250 g dżemu porzeczkowego
  • około 300 g herbatników kakaowych 


Ciasto Grzesiek - przepis:

  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno ułóż warstwę herbatników. Na całej powierzchni rozsmaruj dżem porzeczkowy.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cztery wafelki drobno pokrusz, dodaj do kremu. Wymieszaj łyżką. Połowę kremu wyłóż na dżem porzeczkowy. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Wyłóż pozostałą część kremu. Wierzch pokrusz pozostałym wafelkiem.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego! 
Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)

Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)


Źródło przepisu: obzarciuch.pl

czwartek, sierpnia 12, 2021

Kotlety drobiowe w serowej panierce

Kotlety drobiowe w serowej panierce

Wyśmienite kotlety drobiowe panierowane w bułce tartej z dodatkiem sera żółtego. :) Pycha!
Kotlety drobiowe w serowej panierce


  
Kotlety drobiowe w panierce serowej - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 100 g sera żółtego
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, ostra papryka, przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Kotlety drobiowe w panierce serowej - przepis:

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Mięso dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ostrą papryką i przyprawą gyros. 
  • Starty na średnich oczkach tarki ser żółty wymieszaj z bułką tartą.
  • Kawałki mięsa panieruj najpierw w rozkłóconym jajku,  a następnie w bułce tartej wymieszanej z serem.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w serowej panierce

Kotlety drobiowe w serowej panierce

środa, sierpnia 11, 2021

Placki kokosowo-bananowe

Placki kokosowo-bananowe

Pyszne, idealne na śniadanie placuszki na mleku kokosowym z dodatkiem drobno krojonego banana.
Placki kokosowo-bananowe


Placki kokosowo-bananowe - składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 banany
  • olej do smażenia


Placki bananowo-kokosowe - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, jajka i mleko kokosowe. Zmiksuj mikserem na gładką masę. Do ciasta dodaj banany pokrojone w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki kokosowo-bananowe

Placki kokosowo-bananowe

wtorek, sierpnia 10, 2021

Muffinki bananowe z kajmakiem

Muffinki bananowe z kajmakiem

Wilgotne, ciężkie, pełne smaku i aromatu muffinki bananowe z dodatkiem masy kajmakowej.
Muffinki bananowe z kajmakiem


Muffinki bananowe z kajmakiem - składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • około 200 g masy kajmakowej

Muffinki bananowe z kajmakiem - przepis:

  • W jednej misce połącz ze sobą rozgniecione widelcem banany, jajko, jogurt naturalny i masło.
  • W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. 
  • Mokre składniki dodaj do suchych i krótko wymieszaj łyżką, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta dodaj drobno posiekaną czekoladę. Wymieszaj.
  • Na dno każdej foremki do muffinów wyłóż łyżkę ciasta, kolejno nałóż łyżeczkę masy kajmakowej i ponownie łyżkę ciasta.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do  180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!

Źródło przepisu: wypiekibeaty.com
Muffinki bananowe z kajmakiem

Muffinki bananowe z kajmakiem

Muffinki bananowe z kajmakiem

niedziela, sierpnia 08, 2021

Kluski leniwe z ziemniakami

Kluski leniwe z ziemniakami

Przepyszne kluski leniwe z ziemniakami podane z sosem truskawkowym i jogurtem naturalnym. Wyśmienite danie, idealne na letnie, słoneczne dni. :)
Kluski leniwe z ziemniakami


Kluski leniwe z ziemniakami - składniki na leniwe:

  • 300 g ziemniaków
  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Kluski leniwe z ziemniakami - składniki na sos truskawkowy:

  • 300 g truskawek
  • 3,5 łyżki cukru trzcinowego


Kluski leniwe z ziemniakami - przepis:

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Dobrze odcedź. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę razem z twarogiem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Do ziemniaków z twarogiem dodaj jajko, mąkę, cukier i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno klejące, możesz podsypać je odrobiną mąki, ale nie za dużo, ponieważ kluski będą twarde.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
  • Ciasto podziel na trzy części. Każdą część uformuj na kształt wałka i pokrój na podłużne kawałki.
  • Na wrzątek wrzucaj leniwe i gotuj przez 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • Przygotuj sos truskawkowy. Truskawki wraz z cukrem przełóż do garnka. Zagotuj. Po zagotowaniu zmiksuj truskawki blenderem na mus.
  • Kluski leniwe z ziemniakami podawaj z sosem truskawkowym i jogurtem naturalnym.
    Kluski leniwe z ziemniakami

    Kluski leniwe z ziemniakami

    Kluski leniwe z ziemniakami

sobota, sierpnia 07, 2021

Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym

Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym

Ekspresowe w przygotowaniu spaghetti w sosie pomidorowym z dodatkiem cukinii.
Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym


Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym - składniki:

  • 400 g spaghetti
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cukinia
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, szczypta cukru
  • olej do smażenia


Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na rozgrzany olej wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość smaż przez 5 minut. 
  • Kolejno dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią i tymiankiem. Wymieszaj. Duś przez 5 minut. 
  • Na patelnię dodaj makaron. Wymieszaj.
Smacznego!
Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym

Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger