Wyśmienity, aromatyczny schab w kremowym sosie z piekarnika z dodatkiem marchewki. Pycha! :)
Schab w sosie z piekarnika - składniki:
- 1 kg schabu
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, tymianek,
Schab w sosie z piekarnika - składniki na wywar:
- 750 ml bulionu
- 3 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka lubczyku
Schab w sosie z piekarnika - składniki na zasmażkę:
- 50 g masła
- 2,5 łyżki mąki
Schab w sosie z piekarnika - przepis:
- Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem oraz tymiankiem. Plastry schabu wstaw na około 8 godzin do lodówki.
- Po upływie powyższego czasu na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso. Schab przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj marchewkę pokrojoną w plastry. Smaż przez 5 minut. Cebulę z marchewką ułóż na wierzchu mięsa.
- Przygotuj wywar. Bulion wlej do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie i lubczyk. Zagotuj i gotuj na niskiej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wywaru.
- Wywar przecedź przez sitko. Wywarem zalej mięso. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny.
- Plastry schabu wyjmij z naczynia żaroodpornego, a wywar wraz z warzywami przelej do garnka.
- Przygotuj zasmażkę. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by pozbyć się grudek. Smaż przez 2 minuty.
- Zasmażkę przelej do garnka. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez kilka minut, do momentu zgęstnienia sosu.
- Do sosu dodaj mięso.