Roladki schabowe z dodatkiem kurczaka i mozzarellą pieczone piekarniku to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad.
Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą - składniki:
- 10 plastrów schabu
- 2-3 filety z piersi kurczaka (około 650 g)
- 200 g mozzarelli
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- około 4 łyżek majonezu
- przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, curry, ostra papryka
Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą - przepis:
- Plastry schabu rozbij tłuczkiem do mięsa, oprósz z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem, curry i ostrą papryką.
- Filety z piersi kurczaka pokrój w paski, a mozzarellę w plastry.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Na każdym plastrze schabu ułóż mozzarellę, dwa paski kurczaka i odrobinę natki pietruszki. Kawałki mięsa ściśle zwiń w roladkę. Każdą roladkę posmaruj niewielką ilością majonezu, a następnie zawiń w folię aluminiową.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlej wodę na wysokość 1 cm. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozerwij folię aluminiową, by roladki ładnie się zarumieniły.