sobota, sierpnia 28, 2021

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

Wyśmienity przepis na naleśniki, pyszna masa serowa i do tego sos truskawkowy... Zapraszam Cię na doskonały przepis na naleśniki z serem i sosem truskawkowym.
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym



Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - składniki na masę serową:

  • 500 twarogu (użyłam mielonego, takiego jak na sernik)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - składniki na sos truskawkowy:

  • 300 g truskawek
  • 3,5 łyżki cukru trzcinowego


Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka, cukier waniliowy i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
  • Przygotuj masę serową. Do twarogu dodaj kwaśną śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj sos truskawkowy.Truskawki wraz z cukrem przełóż do garnka. Zagotuj. Po zagotowaniu zmiksuj blenderem na mus.
  • Złóż naleśniki w kopertę. Ser wyłóż na połowę naleśnika, złóż na pół i jeszcze raz na pół.
  • Gotowe naleśniki polej sosem truskawkowym. 
Smacznego!
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

czwartek, sierpnia 26, 2021

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Delikatne, pyszne klopsiki z dodatkiem ryżu w pysznym, aromatycznym sosie pomidorowym z papryką i cukinią.
Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym



Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym - składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • mąka do obtoczenia klopsików
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek suszony, bazylia, oregano, majeranek
  • olej do smażenia

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym - przepis:

  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj ryż, jajka, sól, pieprz, czosnek suszony, paprykę słodką, paprykę ostrą i majeranek. Wymieszaj na jednolitą masę.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie klopsiki. Obtocz w mące.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż klopsiki na rumiano.
  • Klopsiki przełóż na talerz.
  • Na patelni po smażeniu klopsików, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia.
  • Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż przez 5 minut, często mieszając.
  • Na patelnię wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, bazylią i oregano. Wlej śmietanę kremówkę. Wymieszaj. 
  • Na patelnię dodaj wcześniej podsmażone klopsiki. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut - do zgęstnienia sosu.
Smacznego!
Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym


środa, sierpnia 25, 2021

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik krówkowy z dodatkiem orzeszków ziemnych pieczony na kruchym spodzie to wyjątkowe ciasto, idealne na każdą okazję! :)

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi



Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi- składniki na ciasto:

  • 180 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi- składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (32 g)
  • 6 jajek
  • 2 białka
  • 80 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 duży budyń waniliowy (64 g)

Pozostałe składniki:

  • około 200 g masy kajmakowej
  • 100 g orzeszków ziemnych (użyłam niesolonych)


Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruchy spód. Do miski dodaj mąkę, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażalnika.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.  Dno formy wylep ciastem, nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Białka (wraz z białkami pozostałymi po kruchym cieście) ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaj twaróg, zmiksuj. Dodaj roztopione i ostudzone masło oraz proszek budyniowy, krótko zmiksuj. Białka delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Masę wylej na podpieczony spód.  Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z zimną wodą. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut. Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Po całkowitym ostudzeniu posmaruj wierzch sernika masą kajmakową  i posyp orzeszkami ziemnymi. 
Smacznego!
Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

wtorek, sierpnia 24, 2021

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Jabłka smażone w gęstym cieście naleśnikowym to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Pycha!
Jabłka w cieście



Jabłka w cieście - składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka w cieście - pozostałe składniki:

  • 4-5 jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia


Jabłka w cieście - przepis:

  • Do miski wbij jajka. Ubij na puch. Dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Jabłka obierz, wydrąż ze środka gniazda nasienne i pokrój w krążki. 
  • Do miski wsyp cukier i cynamon. Wymieszaj. 
  • Każdy krążek jabłka obtocz w cukrze z cynamonem, a następnie w cieście. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

poniedziałek, sierpnia 23, 2021

Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym

Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym

Makaron z brokułami i szynką to proste i nieskomplikowane, a zarazem pyszne danie, którego idealnym dopełnieniem jest wyśmienity, kremowy sos serowo-śmietanowy.
Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym



Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym - składniki:

  • 350 g ulubionego makaronu
  • 1 brokuł
  • 250 g szynki
  • biała część pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 125 g mozzarelli
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia


Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepis na opakowaniu. 
  • Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 3 minuty.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i smaż przez 3 minuty. Dodaj pora pokrojonego w półplasterki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 6 minut. Dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę oraz sól, pieprz, oregano, bazylię i zioła prowansalskie. Wymieszaj, smaż przez 2 minuty. Wlej śmietanę kremówkę.
  • Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 8 minut - do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodaj makaron i różyczki brokuła.
Smacznego!
Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym

Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym

Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym

Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym

niedziela, sierpnia 22, 2021

Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą

Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą

Roladki schabowe z dodatkiem kurczaka i mozzarellą pieczone piekarniku to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad.
Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą



Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą - składniki:

  • 10 plastrów schabu
  • 2-3 filety z piersi kurczaka (około 650 g)
  • 200 g mozzarelli
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • około 4 łyżek majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, curry, ostra papryka


Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą - przepis:

  • Plastry schabu rozbij tłuczkiem do mięsa, oprósz z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem, curry i ostrą papryką. 
  • Filety z piersi kurczaka pokrój w paski, a mozzarellę w plastry.
  • Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Na każdym plastrze schabu ułóż mozzarellę, dwa paski kurczaka i odrobinę natki pietruszki. Kawałki mięsa ściśle zwiń w roladkę. Każdą roladkę posmaruj niewielką ilością majonezu, a następnie zawiń w folię aluminiową.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlej wodę na wysokość 1 cm. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozerwij folię aluminiową, by roladki ładnie się zarumieniły.
Smacznego!
Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą

Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą

sobota, sierpnia 21, 2021

Ciasto bananowo-jabłkowe

Ciasto bananowo-jabłkowe

Wyśmienite ciasto na biszkopcie z masą budyniową z dodatkiem jabłek i bananów oraz galaretką brzoskwiniową. Pycha!
Ciasto bananowo-jabłkowe



Ciasto bananowo-jabłkowe - składniki na biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Ciasto bananowo-jabłkowe - składniki na masę bananowo-jabłkową:

  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 4 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 jabłka

Pozostałe składniki:

  • 4 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 3 szklanki wrzątku


Ciasto bananowo-jabłkowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę bananowo-jabłkową. W rondelku zagotuj 400 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Galaretki cytrynowe rozpuść w 1 szklance wrzątku. Pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  • Banany zmiksuj w blenderze. Dodaj 4 łyżki soku z cytryny. Wymieszaj.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij z nadmiaru soku.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj banany i tężejącą galaretkę. Dodaj jabłka, wymieszaj.
  • Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Krem bananowo-jabłkowy wyłóż na biszkopt.
  • Banany obierz i pokrój w plasterki. Do pokrojonych bananów dodaj kilka łyżek soku z cytryny, wymieszaj. Banany poukładaj na kremie. Zalej tężejącą galaretkę brzoskwiniową. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto bananowo-jabłkowe

Ciasto bananowo-jabłkowe

Ciasto bananowo-jabłkowe

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger