Idealne na śniadanie bułki, które dzięki dodatkowi maślanki i majonezu są wyjątkowo miękkie i puszyste. Polecam! :)
Bułki na maślance i majonezie - składniki na rozczyn drożdżowy:
- 40 g drożdży
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka miodu
Bułki na maślance i majonezie - składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniej maślanki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- do posypania: biały i czarny sezam
Bułki na maślance i majonezie - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj wodę, mąkę i miód. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy, maślankę, majonez, oliwę z oliwek i sól. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 8 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj zimną wodą i posyp białym oraz czarnym sezamem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
- Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.