Słodki, wyjątkowo pyszny, a zarazem łatwy i szybki w przygotowaniu deser z pokruszonymi ciasteczkami maślanymi, bananami, masą śmietankową z mascarpone i kajmakiem. :)
Deser Banoffee - składniki:
- 8 ciastek maślanych
- 1 duży banan
- 3 łyżki soku z cytryny
- 125 g serka mascarpone
- 175 ml śmietany kremówki 30%
- około 125 g kajmaku
- 30 g gorzkiej czekolady
Deser Banoffee - przepis:
- Przygotuj 4 szklanki. Dno każdej szklanki wyłóż dwoma pokruszonymi ciastkami maślanymi.
- Banany obierz, pokrój w plasterki, przełóż do miseczki. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Banany wyłóż na ciastka.
- Na banany wyłóż porcję kajmaku.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z mascarpone. Krem wyłóż na banany.
- Desery posyp gorzką czekoladą startą przy pomocy obieraczki do warzyw.