poniedziałek, września 06, 2021

Deser Banoffee

Deser Banoffee

Słodki, wyjątkowo pyszny, a zarazem łatwy i szybki w przygotowaniu deser z pokruszonymi ciasteczkami maślanymi, bananami, masą śmietankową z mascarpone i kajmakiem. :)
Deser Banoffee






Deser Banoffee - składniki:

  • 8 ciastek maślanych
  • 1 duży banan
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 125 g serka mascarpone
  • 175 ml śmietany kremówki 30%
  • około 125 g kajmaku
  • 30 g gorzkiej czekolady


Deser Banoffee - przepis:

  • Przygotuj 4 szklanki. Dno każdej szklanki wyłóż dwoma pokruszonymi ciastkami maślanymi.
  • Banany obierz, pokrój w plasterki, przełóż do miseczki. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Banany wyłóż na ciastka. 
  • Na banany wyłóż porcję kajmaku.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z mascarpone. Krem wyłóż na banany. 
  • Desery posyp gorzką czekoladą startą przy pomocy obieraczki do warzyw.
Smacznego!
Deser Banoffee

Deser Banoffee

Deser Banoffee

sobota, września 04, 2021

Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą

Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą

Przepyszna, lekka, ekspresowa w przygotowaniu sałatka z łososiem wędzonym, jajkiem, mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i sosem musztardowym.
Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą



Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą - składniki:

  • 100 g łososia wędzonego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 125 g mini mozzarelli
  • 3 garście mixu sałat
  • 1 mały pęczek szczypiorku

Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą - składniki na sos musztardowy:

  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu jabłkowego 
  • sól, pieprz, szczypta cukru


Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą - przepis:

  • Jajka obierz i pokrój w ćwiartki. Pomidorki koktajlowe i mozzarellę pokrój na połówki.
  • Na dużym talerzu ułóż mix sałat, następnie ułóż jajka, pomidorki, mozzarellę i porwanego na mniejsze kawałki łososia.
  • Wszystkie składniki na sos przełóż do słoika. Zamknij słoik i energicznie potrząśnij. 
  • Sałatkę polej przygotowanym sosem i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. 
Smacznego!
Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą

Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą




piątek, września 03, 2021

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami, szynką i kremowym sosem uzyskanym dzięki serkowi mascarpone to jeden z moich ulubionych przepisów na błyskawiczny i przepyszny obiad. :)
Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone - składniki:

  • 350 g makaronu penne
  • około 200 g suszonych pomidorów w oleju
  • 200 g szynki
  • 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 250 g sera mascarpone
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, suszony czosnek

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj makaron al dente.
  • Suszone pomidory i szynkę pokrój w paski.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju z suszonych pomidorów, dodaj szynkę. Smaż 3 minuty. Dodaj suszone pomidory. Smaż 5 minut.
  • Na patelnię wlej bulion. Zagotuj. Dodaj mascarpone i mieszaj do momentu rozpuszczenia się sera. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Gotuj około 3 minut - do lekkiego zgęstnienia sosu.
  • Do sosu dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj. 
Smacznego!
Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone




czwartek, września 02, 2021

Twarożek z pieczarkami marynowanymi

Twarożek z pieczarkami marynowanymi

Przepyszny twarożek z dodatkiem marynowanych pieczarek i ogórków konserwowych.
Twarożek z pieczarkami marynowanymi


Twarożek z pieczarkami marynowanymi - składniki:

  • 10 marynowanych pieczarek
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz


Twarożek z pieczarkami marynowanymi - przepis:

  • Pieczarki marynowane i ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę.
  • Twaróg drobno rozdrobnij przy pomocy widelca. Przełóż do miski. Dodaj majonez i jogurt naturalny. Wymieszaj.
  • Dodaj pokrojone warzywa i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Smacznego!
Twarożek z pieczarkami marynowanymi

Twarożek z pieczarkami marynowanymi


wtorek, sierpnia 31, 2021

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Pyszne, bezmięsne kotlety z kaszy jęczmiennej z dodatkiem marchewki i sera żółtego, które stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych.
Kotlety z kaszy jęczmiennej



Kotlety z kaszy jęczmiennej - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 3 ugotowane marchewki
  • 100 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów + olej do smażenia


Kotlety z kaszy jęczmiennej - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Do ostudzonej kaszy dodaj ugotowaną marchewkę startą na dużych oczkach tarki, ser żółty starty na średnich oczkach tarki, jajka, posiekaną natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz i zioła prowansalskie.Dokładnie wymieszaj. 
  • Z przygotowanej masy formuj wilgotnymi dłońmi niewielkie, okrągłe kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jęczmiennej



poniedziałek, sierpnia 30, 2021

Bułki na maślance i majonezie

Bułki na maślance i majonezie

Idealne na śniadanie bułki, które dzięki dodatkowi maślanki i majonezu są wyjątkowo miękkie i puszyste. Polecam! :)
Bułki na maślance i majonezie



Bułki na maślance i majonezie - składniki na rozczyn drożdżowy:

  • 40 g drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu

Bułki na maślance i majonezie - składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej maślanki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • do posypania: biały i czarny sezam


Bułki na maślance i majonezie - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj wodę, mąkę i miód. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy, maślankę, majonez, oliwę z oliwek i sól. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 8 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj zimną wodą i posyp białym oraz czarnym sezamem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut. 
Smacznego!
Bułki na maślance i majonezie

Bułki na maślance i majonezie

Bułki na maślance i majonezie

niedziela, sierpnia 29, 2021

Sernik Biały Michałek

Sernik Biały Michałek

Niesamowicie pyszny, wilgotny sernik o kremowej konsystencji z przyjemnym, orzechowym posmakiem uzyskanym za sprawą dodatku do masy serowej cukierków Białe Michałki. :) 
Sernik Biały Michałek


Sernik Biały Michałek - składniki na spód:

  • 225 g kakaowych herbatników 
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła 

Sernik Biały Michałek - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 7 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 75 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 125 g cukierków Białe Michałki

Sernik Biały Michałek - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 180 g śmietany kremówki 30%
  • opcjonalnie: kilka sztuk Białych Michałków do ozdobienia ciasta

Sernik Biały Michałek - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do żółtek dodaj cukier puder, utrzyj mikserem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo, w kilku partiach dodaj ser i serek mascarpone. Wlej sok z cytryny.
  • Dodaj proszki budyniowe, krótko zmiksuj. 
  • Cały czas miksując, powoli wlej roztopione masło.
  • Dodaj drobno posiekane cukierki, wymieszaj łyżką. 
  • Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową.
  • Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. 
  • Sernik studź przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną kremówką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Polewą czekoladową polej wierzch ostudzonego sernika.
Smacznego!
Sernik Biały Michałek

Sernik Biały Michałek

Sernik Biały Michałek

Sernik Biały Michałek


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger