Pyszna, aromatyczna, gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów i papryk z dodatkiem serka mascarpone. :)
Zupa krem z papryki i pomidorów - składniki:
- 4 papryki czerwone
- 5 dużych pomidorów malinowych
- 1 cebula
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 125 g mascarpone
- 1 łyżka octu winnego
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia
Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - przepis:
- Paprykę oczyść i pokrój na połówki. Pomidory również pokrój na połówki.
- Warzywa wraz z pokrojoną na ćwiartki cebulą przełóż do naczynia żaroodpornego. Warzywa polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
- Po upieczeniu obierz pomidory ze skórki i wraz z papryką i cebulą zmiksuj na gładki krem.
- Garnek z zupą wstaw na niską moc palnika. Dodaj mascarpone, gotuj przez około 3 minuty - do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem, bazylią i octem winnym.