czwartek, września 16, 2021

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

Pyszne, aromatyczne, chrupiące frytki z cukinii, które doskonale smakują z domowym sosem czosnkowym.
Frytki z cukinii


Frytki z cukinii - składniki na frytki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 jajka rozmiar L
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie

Frytki z cukinii - składniki na sos czosnkowy:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie


Frytki z cukinii - przepis: 

  • Cukinie umyj, osusz i odetnij końcówki. Każdą cukinię przekrój na pół, a następnie kilkakrotnie wzdłuż w taki sposób, by otrzymać frytki o grubości około 2 cm.
  • Do jednej naczynia wbij jajka. Dodaj oliwę i wszystkie przyprawy, wymieszaj.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Każdy kawałek cukinii obtaczaj najpierw w bułce tartej, następnie w jajku, ponownie w bułce tartej. 
  • Frytki przekładaj na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza i piecz przez 20-25 minut.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
  • Gotowe frytki podawaj z sosem czosnkowym.

Smacznego!
Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

środa, września 15, 2021

Torcik Snickers

Torcik Snickers

Przepyszny, ekspresowy w przygotowaniu torcik Snickers bez pieczenia składający się z trzech warstw: dżemu porzeczkowego z dodatkiem masła orzechowego, kremu z batonami Snickers i kremu śmietankowego. Polecam! :)
Torcik Snickers


Torcik Snickers - składniki:

  • około 225 g herbatników
  • około 125 g dżemu porzeczkowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 batony Snickers
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 25 g mlecznej czekolady


Torcik Snickers - przepis:

  • Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Dno tortownicy wyłóż herbatnikami. 
  • Dżem porzeczkowy wymieszaj z  masłem orzechowym. Mieszankę rozsmaruj na herbatnikach. 
  • Ułóż kolejną warstwę herbatników. 
  • Batony drobno posiekaj.
  • Około 100 ml śmietany kremówki zmiksuj z mascarpone na gęsty krem. Dodaj posiekane batony, wymieszaj.
  • Krem rozsmaruj na herbatnikach. Przykryj kolejną warstwą herbatników. 
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki.
  • Wierzch ciasta oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Torcik włóż na kilka godzin do lodówki.
    Torcik Snickers

    Torcik Snickers

    Torcik Snickers

    Torcik Snickers

    Torcik Snickers



















Inspiracja: kulinarnamaniusia.pl

poniedziałek, września 13, 2021

Zupa krem z papryki i pomidorów

Zupa krem z papryki i pomidorów

Pyszna, aromatyczna, gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów i papryk z dodatkiem serka mascarpone. :)
Zupa krem z papryki i pomidorów

Zupa krem z papryki i pomidorów - składniki:

  • 4 papryki czerwone
  • 5 dużych pomidorów malinowych
  • 1 cebula
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 125 g mascarpone
  • 1 łyżka octu winnego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia


Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - przepis:

  • Paprykę oczyść i pokrój na połówki. Pomidory również pokrój na połówki. 
  • Warzywa wraz z pokrojoną na ćwiartki cebulą przełóż do naczynia żaroodpornego. Warzywa polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Po upieczeniu obierz pomidory ze skórki i wraz z papryką i cebulą zmiksuj na gładki krem.
  • Garnek z zupą wstaw na niską moc palnika. Dodaj mascarpone, gotuj przez około 3 minuty - do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem, bazylią i octem winnym.
Smacznego!
Zupa krem z papryki i pomidorów

Zupa krem z papryki i pomidorów

Zupa krem z papryki i pomidorów

środa, września 08, 2021

Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym

Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym

Pulpety z indyka kryjące w swym środku mozzarellę w kremowym sosie pieczarkowym  to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym



Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym - składniki na pulpety:

  • 750 g mięsa mielonego z indyka 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 małe jajka
  • 125 g mozzarelli
  • mąka do obtaczania pulpetów
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym - składniki na sos:

  • 500 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  •  około 500 ml bulionu drobiowego
  • przyprawy: sól, pieprz,2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, tymianek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj pulpety. Do zmielonego mięsa dodaj bułkę tartą, jajka, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Dokładnie wyrób masę mięsną. 
  • Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki.
  • Ręce zwilż wodą i formuj niezbyt duże pulpety. Do środka każdego pulpeta wciśnij kawałek mozzarelli. Dokładnie zlep brzegi.
  • Pulpety obtocz w mące.
  • W garnku zagotuj bulion. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Na gotujący się  bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 25 minut.
  • W międzyczasie rozgrzej na patelni olej i wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 5 minut.
  • Do bulionu po gotowaniu pulpetów dodaj pieczarki z cebulą.  Gotuj przez 10 minut. Do garnka wlej śmietankę, gotuj przez kilka minut - do lekkiego zgęstnienia sosu. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj drobno posiekany koperek. Do sosu włóż ugotowane pulpety.
Smacznego! 
Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym

Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym

poniedziałek, września 06, 2021

Deser Banoffee

Deser Banoffee

Słodki, wyjątkowo pyszny, a zarazem łatwy i szybki w przygotowaniu deser z pokruszonymi ciasteczkami maślanymi, bananami, masą śmietankową z mascarpone i kajmakiem. :)
Deser Banoffee






Deser Banoffee - składniki:

  • 8 ciastek maślanych
  • 1 duży banan
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 125 g serka mascarpone
  • 175 ml śmietany kremówki 30%
  • około 125 g kajmaku
  • 30 g gorzkiej czekolady


Deser Banoffee - przepis:

  • Przygotuj 4 szklanki. Dno każdej szklanki wyłóż dwoma pokruszonymi ciastkami maślanymi.
  • Banany obierz, pokrój w plasterki, przełóż do miseczki. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Banany wyłóż na ciastka. 
  • Na banany wyłóż porcję kajmaku.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z mascarpone. Krem wyłóż na banany. 
  • Desery posyp gorzką czekoladą startą przy pomocy obieraczki do warzyw.
Smacznego!
Deser Banoffee

Deser Banoffee

Deser Banoffee

sobota, września 04, 2021

Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą

Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą

Przepyszna, lekka, ekspresowa w przygotowaniu sałatka z łososiem wędzonym, jajkiem, mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i sosem musztardowym.
Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą



Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą - składniki:

  • 100 g łososia wędzonego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 125 g mini mozzarelli
  • 3 garście mixu sałat
  • 1 mały pęczek szczypiorku

Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą - składniki na sos musztardowy:

  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu jabłkowego 
  • sól, pieprz, szczypta cukru


Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą - przepis:

  • Jajka obierz i pokrój w ćwiartki. Pomidorki koktajlowe i mozzarellę pokrój na połówki.
  • Na dużym talerzu ułóż mix sałat, następnie ułóż jajka, pomidorki, mozzarellę i porwanego na mniejsze kawałki łososia.
  • Wszystkie składniki na sos przełóż do słoika. Zamknij słoik i energicznie potrząśnij. 
  • Sałatkę polej przygotowanym sosem i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. 
Smacznego!
Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą

Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą




piątek, września 03, 2021

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami, szynką i kremowym sosem uzyskanym dzięki serkowi mascarpone to jeden z moich ulubionych przepisów na błyskawiczny i przepyszny obiad. :)
Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone - składniki:

  • 350 g makaronu penne
  • około 200 g suszonych pomidorów w oleju
  • 200 g szynki
  • 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 250 g sera mascarpone
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, suszony czosnek

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj makaron al dente.
  • Suszone pomidory i szynkę pokrój w paski.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju z suszonych pomidorów, dodaj szynkę. Smaż 3 minuty. Dodaj suszone pomidory. Smaż 5 minut.
  • Na patelnię wlej bulion. Zagotuj. Dodaj mascarpone i mieszaj do momentu rozpuszczenia się sera. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Gotuj około 3 minut - do lekkiego zgęstnienia sosu.
  • Do sosu dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj. 
Smacznego!
Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone




Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger