Przepyszny, ekspresowy w przygotowaniu torcik Snickers bez pieczenia składający się z trzech warstw: dżemu porzeczkowego z dodatkiem masła orzechowego, kremu z batonami Snickers i kremu śmietankowego. Polecam! :)
Torcik Snickers - składniki:
- około 225 g herbatników
- około 125 g dżemu porzeczkowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 2 batony Snickers
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 25 g mlecznej czekolady
Torcik Snickers - przepis:
- Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Dno tortownicy wyłóż herbatnikami.
- Dżem porzeczkowy wymieszaj z masłem orzechowym. Mieszankę rozsmaruj na herbatnikach.
- Ułóż kolejną warstwę herbatników.
- Batony drobno posiekaj.
- Około 100 ml śmietany kremówki zmiksuj z mascarpone na gęsty krem. Dodaj posiekane batony, wymieszaj.
- Krem rozsmaruj na herbatnikach. Przykryj kolejną warstwą herbatników.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki.
- Wierzch ciasta oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
- Torcik włóż na kilka godzin do lodówki.
Inspiracja: kulinarnamaniusia.pl